
Tips voor je profielwerkstuk
Het kiezen van een onderwerp voor je profielwerkstuk kan lastig zijn. Of je nou een PWS maakt voor Techniek, C&M, Zorg en Welzijn, voor alles vind je wel iets in Rijkmuseum. Hieronder helpen we je graag met een paar tips. Andere onderwerpen die te maken hebben met het Rijksmuseum zijn natuurlijk ook goed!
TIPS VOOR EEN ORIGINELE VORM VAN HET WERKSTUK
Je kunt natuurlijk een schriftelijk werkstuk maken. Maar er zijn ook andere vormen te bedenken voor je pws. Alle vormen zijn welkom: fotoboeken, documentaires, kunstwerken en andere creatieve uitingen. Hieronder alvast vier suggesties:
- Bedenk hoe jij een bezoek aan het Rijksmuseum onvergetelijk maakt voor je vrienden. Een feest? Een escape-game? Wat organiseer jij?
- Doe onderzoek naar de social media accounts van het Rijksmuseum en maak zelf 5 Tiktok-filmpjes die het museum zou kunnen delen gericht op jongeren van jouw leeftijd.
- Kijk goed naar de schilderijen van Rembrandt en maak in die stijl een eigen kunstwerk.
- Maak jij graag muziek? Componeer dan een eigen muziekstuk bij een schilderij uit het museum. Een documentaire kan natuurlijk ook!
TIPS VOOR EEN GOED ONDERWERP
Kunst en kunstenaars
-
De Nachtwacht, het beroemdste schilderij van Nederland: wat is er eigenlijk allemaal te zien op het schilderij en waarom is het zo bekend geworden? Tip: op beleefdenachtwacht.nl ontdek je alvast veel geheimen!
-
Het leven van Rembrandt: wie was deze schilder, wat maakte hij mee en wie waren de Beyonce en Jay-Z van de 17e eeuw die Rembrandt mocht schilderen?
-
Hoe wordt kunst eigenlijk vervoerd? Stel je voor dat je in een vliegtuig zit en naast je iemand met een schilderij van miljoenen euro’s op schoot zit. Hoe zorgt men ervoor dat zulke kostbare kunstwerken veilig en onbeschadigd op hun bestemming komen?
-
Onderwerpen als emancipatie, gender, geloof en liefde zijn van alle tijden. Onderzoek de verbeelding van een van deze onderwerpen door de tijd heen. Kies een werk van het Rijksmuseum als startpunt.
-
Waarom veranderen schilderijen van kleur? Doe onderzoek naar de scheikundige samenstelling van de verf op schilderijen van Johannes Vermeer. En, wat is de invloed van licht en zuurstof op zijn schilderijen?
Geschiedenis
-
De tachtigjarige oorlog: wie streed er tegen wie, wat waren de belangrijkste momenten in deze strijd en waarom duurde die wel 80 jaar?
-
Nederlands slavernijverleden: wanneer begon Nederland zich actief bezig te houden met slavernij en slavenhandel, hoe zag het dagelijks leven op een plantage eruit, en wie kwamen er in verzet tegen slavernij? Hoe zie je dit bijvoorbeeld terug in de werken en objecten in het Rijksmuseum?
-
Welke vrouwen uit de geschiedenis kun jij opnoemen? Wie waren zij, welke rol speelde zij en tegen welke dilemma’s liepen zij op? Zie jij ze al tentoongesteld in het museum?
Rijksmuseum als organisatie
- Beveiliging: hoe ziet een gemiddelde werkdag van een beveiliger van het Rijksmuseum eruit, hoe zorgt de beveiliging van een museum ervoor dat een beroemdheid zoals bijvoorbeeld Beyoncé, onopgemerkt en veilig het museum kan bezoeken zonder dat fans en pers het doorhebben? Denk aan maatregelen zoals geheime ingangen en zelfs helikopters voor een snelle ontsnapping.
- Horeca: welke horeca kan je vinden in het Rijksmuseum, welke beroepen zijn er? Kun jij een nieuwe menukaart bedenken met bijvoorbeeld een stilleven?
- Educatie: Welke onderwerpen zijn belangrijk voor jongeren van nu en hoe kan je dat laten terugkomen in een rondleiding? Wat willen jongeren doen in het Rijksmuseum? En wat kan het museum doen om meer jongeren naar het museum te krijgen?