Het Rijksmuseum stimuleert talentontwikkeling. Met onze internationale programma’s willen we bijdragen aan een nieuwe generatie wetenschappelijk geschoolde museumprofessionals.

Fellowship Programma

Met ons Fellowshipprogramma willen we de banden tussen het museum en universiteiten versterken en kennis uitwisselen. We bieden getalenteerde kandidaten de mogelijkheid om een deel van hun onderzoek bij ons uit te voeren. Hierbij krijgen ze natuurlijk toegang tot de expertise, collecties, bibliotheek en laboratoria van het Rijksmuseum en kunnen deelnemen aan workshops en excursies.

Summer School

Met ons Summer School- programma delen we onze kennis voor het uitvoeren van innovatief object-gebaseerd onderzoek. Ieder jaar organiseren we in samenwerking met andere instellingen een internationale Summer School voor ca.15 Academici en Young Professionals. Deze unieke cursus is afwisselend historisch en kunsthistorisch georiƫnteerd.

Arts of the Netherlands

Deze tweejarige Masteropleiding hebben we in nauwe samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA) ontwikkeld. De opleiding biedt plaats aan ca. 15 getalenteerde studenten die worden opgeleid in objectgericht onderzoek van kunst uit Nederland en Vlaanderen van 1400-1900. Andere deelnemende musea zijn o.a. het Van Gogh Museum, het Mauritshuis, het Museum Boijmans van Beuningen, het Museum Catharijneconvent en het Koninklijk museum van schone kunsten in Antwerpen.

Tabula Rasa rondleiding

In deze rondleiding staat leren kijken zonder vooroordelen centraal. Zet even al je kennis opzij, om daarna stap voor stap te leren hoe je kunt kijken naar kunstwerken. Maar dan zonder van tevoren al teveel in te vullen! Je kunt een rondleiding verwachten vol interactie, kijken en oefenen.

Universitaire programma's
Onderzoeksprogramma's
Zelfstandig onderzoek doen

Zelf onderzoek doen

Wil je onderzoek doen naar of met behulp van de collecties van het Rijksmuseum? Dan ben je welkom in de Rijksmuseum Research Library en Study Room Prints & Drawings.

Je kunt gratis gebruikmaken van onze:

  • bibliotheekcollectie
  • veilingcatalogi
  • bijzondere biliotheekcollectie
  • databank en digitale collecties
  • werken op papier
  • documentatie
  • fotoarchief
  • Rijksmuseumarchief
  • archieven- en brievencollecties

Kijk hier hoe je dit doet

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schijf je in voor de Academic Newsletter.