Schaatspret in het Rijksmuseum

1 december 2017 t/m 17 april 2018
Prentenkabinet 17de eeuw

Winterse taferelen van 17de-eeuwse meesters als Avercamp, Ter Borch en Van de Velde.

avercamp IJsgezicht met jager die een otter toont, Hendrick Avercamp, 1595 - 1634

De kleine presentatie met prenten en tekeningen geeft een levendig beeld van de tijd dat er nog veel bedrijvigheid was op het ijs en waar jong en oud en rijk en arm zich het liefst op de schaats, in een slee of te voet op de dichtgevroren grachten, rivieren en meren voortbewoog. Zeventien prenten en tekeningen zijn te zien in het Prentenkabinet 17de Eeuw van het Rijksmuseum van 1 december t/m 31 maart 2018.

De kleine IJstijd

uilen Schaatsende uilen, Adriaen Matham (toegeschreven aan), naar Adriaen Pietersz. van de Venne, 1620 - 1660Dat schaatsen vierhonderd jaar geleden ook al een van de populairste winteractiviteiten in Nederland was op te maken uit talloze tekeningen en prenten uit die tijd.

De eerste decennia van de 17de eeuw waren in de Nederlanden ongewoon koud. Ze maken deel uit van wat ook wel ‘de kleine ijstijd’ wordt genoemd, een periode waarin de gemiddelde temperatuur lager lag dan tegenwoordig. Opmerkelijk vaak waren er diverse jaren achtereen bar strenge winters. Niet alleen de rivieren vroren compleet dicht, maar ook de Zuiderzee en het waddengebied, zodat de overtocht van Amsterdam naar Friesland met kar en paard over het bevroren water gemaakt kon worden.

Coolste Baan van Nederland

De schaatsprenten zijn te zien naar aanleiding van de samenwerking met de Coolste Baan van Nederland, een schaatsbaan voor jong en oud waar sport en entertainment samenkomen. Het Rijksmuseum is Official Cultureel Partner van De Coolste Baan van Nederland, die van 18 januari tot en met 28 februari 2018 wordt georganiseerd in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Op vertoon van een geldig ticket van De Coolste Baan van Nederland krijg je bij het Rijksmuseum twee toegangskaarten voor de prijs van een. KPN is Hoofdsponsor van het Rijksmuseum en de Coolste Baan van Nederland.