Eer boven Goud: Het prentbedrijf van Hendrick Goltzius

15 mei 2012 t/m 16 juni 2012
Rijksmuseum Philipsvleugel

Hendrick Goltzius (1558-1617) geldt als de belangrijkste en meest invloedrijke graveur van zijn tijd. Ter gelegenheid van de uitgave van een nieuwe oeuvrecatalogus presenteert het Rijksmuseum een aantal van Goltzius’ indrukwekkende prenten.

Als virtuoos prentmaker ging Goltzius de competitie aan met de grote Antwerpse uitgeverijen, met beroemde Nederlandse en Italiaanse kunstenaars en zelfs met de grote meesters van voor zijn tijd zoals Albrecht Dürer en Lucas van Leyden. Hij bracht getalenteerde leerlingen zijn graveertechniek bij om hen ontwerpen in zijn huisstijl te laten uitvoeren. Jacques de Gheyn, Jan Muller, Jacob Matham, Jan Saenredam en andere belangrijke Nederlandse prentmakers zijn opgeleid in Goltzius’ Haarlemse werkplaats.

‘Eer boven Golt’

De prenten die daar vanaf 1582 van de pers rolden, lagen enkele maanden later te koop op de Frankfurter Buchmesse, in kunsthandels in Rome, Venetië en Parijs.
De internationale verkoop van zijn prenten bracht Goltzius grote roem en aanzienlijke welstand. Maar, zoals zijn motto ‘Eer boven Golt’ (Eer boven Goud) aangeeft, hechtte de ambitieuze kunstenaar meer belang aan zijn artistieke faam dan aan persoonlijk gewin.

Aanleiding voor deze presentatie is de uitgave – in samenwerking met het Rijksmuseum – van de nieuwe oeuvrecatalogus waarin in alle prenten zijn opgenomen die aan Goltzius kunnen worden toegeschreven.