Nachten Wachten

Boek nu tickets

Koop een ticket

1 nacht wachten

Nog 1 nacht wachten. En dan… is het eindelijk zover. Koningin Beatrix opent het Rijksmuseum.

  • Iedereen is morgen welkom op het Museumplein vanaf 11.30 uur voor de opening door Koning Beatrix.
  • Aansluitend is het Rijksmuseum gratis open tot middernacht. U heeft dan geen entreekaartje nodig.
  • Er is morgen een speciale hoogtepuntenroute. De Nachtwacht kunt u zien vanaf 14 uur i.v.m. een besloten lunch.
  • Het kan zijn dat u even moet wachten i.v.m. de drukte. Wij houden u via Twitter op de hoogte.
  • Wij adviseren u met het openbaar vervoer te komen.

Tot morgen!

eregalerij

2 nachten wachten

Nog 2 nachten wachten. En dan … kun je kijken naar liefst 8000 objecten in 80 zalen. Maar al vanaf vandaag kun je ‘De geschiedenis van Nederland in 100 voorwerpen’ zien. Want daarover heeft Gijs van der Ham, onze senior conservator geschiedenis, een prachtig boek gemaakt, en dat verschijnt vandaag. Gefeliciteerd Gijs!

gijsvdham

3 nachten wachten

Nog 3 nachten wachten. En dan… opent koningin Beatrix het vernieuwde Rijksmuseum. En ter gelegenheid daarvan viert de Bijenkorf vanaf nu al feest met een aantal speciale Rijksmuseum-etalages. Dus – nu volgt een reclameboodschap – haast je naar de Bijenkorf. En kijk ook even binnen.

bijenkorf

4 nachten wachten

Nog 4 nachten wachten. En dan… is in de Eregalerij de droom van elke Vermeer-liefhebber weer te zien. Vier van z’n mooiste werken naast elkaar. Wij kunnen niet kiezen zoals ouders niet mogen kiezen tussen hun kinderen. Maar eh… welke vindt u de mooiste?

vermeer

5 nachten wachten

Nog 5 nachten wachten. En dan… ziet u de Zwaan van Jan Asselijn in het echt. Maar vanaf vandaag ziet u dit en 15 andere werken uit onze collectie ook op de zuivelpakken van Albert Heijn. Compleet met een uitlegje dat – we hebben er ons best op gedaan – het hele gezin begrijpt.

ah

6 nachten wachten

Nog 6 nachten wachten. En dan… mag deze kluizenaar van Gerard Dou zich in de belangstelling van tienduizenden bezoekers verheugen. Het schilderij is uiteraard van Gerard Dou, de leerling van Rembrandt, en precies vandaag vieren we zijn 400-ste verjaardag.

dou

7 nachten wachten

Nog 7 nachten wachten. En dan… ziet u deze Madonna van de Nederigheid. Als u daardoor nog niet voldoende ontroerd bent, dan moet u weten dat het is geschilderd door Fra Angelico, ofwel: de Engelachtige Broeder.

fra

8 nachten wachten

Nog 8 nachten wachten. En dan… is de bijzondere striproman ‘Rembrandt’ van striptekenaar Typex te koop in onze museumshop. Typex werkte bijna twee jaar hieraan samen met een vormgever, typograaf, een architect en een historicus. Vandaag wordt deze unieke biografie gepresenteerd in het Rijksmuseum.

typex

9 nachten wachten

Nog 9 nachten wachten. En dan… ziet u in de Eregalerij deze Molen te Wijk bij Duurstede weer. Het is het ultieme Nederlandse landschap: laag, vlak, veel water en vooral: veel lucht. Het is, u wist het, van Jacob van Ruisdael.

molen

10 nachten wachten

Nog 10 nachten wachten. En dan… mag de Brieflezende Vrouw haar brief lezen op haar vertrouwde plek in de Eregalerij. De afgelopen maand was ze op wereldtournee langs o.a. Shanghai, het Braziliaanse São Paulo en Los Angeles. Er is vaak gespeculeerd over wat er in de brief staat. Wat denk jij?

brieflezende

11 nachten wachten

Nog 11 nachten wachten. En dan… ziet u dit verbijsterende schilderij. Het heet 'De Zielenvisserij', en verwijst naar de religieuze twisten in de Nederlanden van 1607. Links de protestanten, rechts de rooms-katholiekem en in de brede rivier daartussen vissen de twee partijen naar zielen. De vangst van de protestanten overtreft die van de katholieken.

zielenvisserij

12 nachten wachten

Nog 12 nachten wachten, maar… vandaag doen we het anders want het is 1 april. De geschiedenisliefhebbers zeggen dan meteen: 'op 1 april verloor Alva zijn bril'. Korte uitleg: het is de 80-jarige oorlog met Spanje. Alva is de Spaanse generaal. En op 1 april 1572 wordt het mooie stadje Den Briel veroverd door de Watergeuzen. Den Briel… bril, vat u hem? De prent is van Jan Luyken.

brielle

13 nachten wachten

Nog 13 nachten wachten. En dan… ziet u de opstanding van Christus weer in het Rijksmuseum. U kunt kiezen: geschilderd, getekend, gebeeldhouwd of in de vorm van deze schitterende zilveren plaquette. Vervaardigd door Paulus van Vianen in 1605. Mocht u minder gelovig zijn: we hebben ook veel eieren en hazen in de collectie. Wij wensen iedereen een Vrolijk Pasen!

14 nachten wachten

Nog 14 nachten wachten. En dan… ziet u dit schitterende zelfportret van de jarige van vandaag: Vincent van Gogh. Het is vandaag exact 160 jaar geleden dat hij werd geboren. Dit schilderij is één van de eerste die hij in Parijs maakte. Hij maakte een zelfportret om de kosten van een model uit te sparen.

15 nachten wachten

Nog 15 nachten wachten. En dan… ziet u in het nieuwe en - niet overdreven - prachtige Aziatisch Paviljoen een aantal historisch kimono’s naast elkaar. Dit is een kimono voor een meisje voor het eerste bezoek aan een Shinto schrijn. Hij is van chirimen, u weet wel: crêpe zijde.

16 nachten wachten

Nog 16 nachten wachten. En dan? Mag iedereen weer naar binnen en zie je dit prachtige Italiaanse landschap van Hendrik Voogd. Tip voor ongeduldigen: word vóór 1 april Vriend! Dan mag je namelijk al een week eerder naar een preview. Meld je nu aan

17 nachten wachten

Nog 17 nachten wachten. En dan… kunt u de wereldberoemde Nachtwacht weer op z’n oude plaats bewonderen. Vandaag wordt hij verhuisd, met dank aan Philips. Wat niet iedereen weet: Cuypers ontwierp het Rijksmuseum om de Nachtwacht heen. Vraag: wat is de officiële naam van de Nachtwacht?

18 nachten wachten

Nog 18 nachten wachten. En dan zie je het Rijksmuseum net als Ruud Gullit het nu al mocht zien. En hoe hij het zag, zie je in de tv-commercial die is gestart. Er komen nog twee van zulke commercials met… tja, met wie denk je?

19 nachten wachten

Nog 19 nachten wachten. En dan… is een van de meest speciale violen uit onze collectie te bewonderen: een viool van faience. Het bijzondere van de viool is de Delfts blauwe beschildering, maar ook de opvallende kop bij de stemknoppen. De viool is vooral voor het oog gemaakt en niet voor het oor: de viool kan namelijk niet worden bespeeld.

20 nachten wachten

Nog 20 nachten wachten. En dan… zie je dit geniale schilderij weer. Het is het Stilleven met asperges van Adriaen Coorte uit 1697. Coorte is een beetje een mysterie. Hij schilderde een serie van dit soort intieme stillevens, die heel anders zijn dan de uitbundige stillevens van tijdgenoten.

21 nachten wachten

Nog 21 nachten wachten. En dan… zie je deze vuurtoren in de nieuwe afdeling Speciale Collecties. Speciaal is deze vuurtoren zeker. Het is een model van de gietijzeren vuurtoren op de zuidwesthoek van Sumatra, die bij de uitbarsting van de Krakatau bleef staan, terwijl alles in de omgeving verwoest werd.

22 nachten wachten

Nog 22 nachten wachten. En dan… zie je weer de boekenkist van Hugo de Groot. En zoals je ongetwijfeld wist: vandaag is het op de dag af 392 jaar geleden dat Hugo in deze kist uit Slot Loevestein ontsnapte. Vraag: wie bedacht deze manier van vluchten?

23 nachten wachten

Nog 23 nachten wachten. En dan… zie je in de nieuwe afdeling 20ste eeuw dit prachtige beeld van Shinkichi Tajiri. Het heet ‘Made in USA’. Tajiri studeerde in Paris bij Zadkine. Hij ontmoette daar Karel Appel and Corneille. Vanaf 1956 woonde hij in Nederland.

24 nachten wachten

Nog 24 nachten wachten. En dan? Zie je voor het eerst deze recente aanwinst - uit bruikleen: Hollandse schepen op een kalme zee van Willem van de Velde II. Komt te hangen bij zijn andere topstukken, de Windvlaag en het Kanonschot.

25 nachten wachten

Nog 25 nachten wachten. En dan… kan Marga Broekema (medewerker Informatiebalie) haar favoriete kunstwerk weer bewonderen. "Ik verheug mij erg op het weerzien met de 19de-eeuwse schilderkunst. En vooral de Plas bij Loosdrecht, van Willem Roelofs. Zal ongetwijfeld ook komen doordat ik één keer per week roei op de Amstel." Naar welk kunstwerk kijk jij het meest uit?

26 nachten wachten

Nog 26 nachten wachten. En dan… zie je alle topstukken weer in het hoofdgebouw. Vandaag is de Philipsvleugel gesloten. Naast de blijheid over het nieuwe museum is er ook enige weemoed: bijna 10 jaar was dit het onderkomen van onze topstukken. We mochten er vele gasten ontvangen. Goed nieuws: deze week begint de e-ticketverkoop voor het nieuwe Rijksmuseum!

27 nachten wachten

Nog 27 nachten wachten. En dan… kun je deze pronkschaal weer bekijken. Hij is een meter hoog! Vroeger werd deze schaal bij feestelijke gelegenheden op tafel gezet. De schaal is in 1549 gemaakt door de toen wereldberoemde zilversmid Wenzel Jamnitzer. Alle twijgjes en bloemetjes, die op het eerste gezicht gewoon gedroogd lijken, zijn stuk voor stuk in zilver gegoten.

28 nachten wachten

Nog 28 nachten wachten. En dan… zien we de klok uit het Behouden Huys op Nova Zembla weer. Even een diepvriesgeheugenopfrisser: Willem Barentsz was op zoek naar een noordelijke route naar Indië, maar hij raakte vast in het ijs. Willem en 16 anderen overwinterden in een zelfgebouwd huis. Deze klok gaf de tijd aan, maar vroor op 3 december 1596 definitief vast.

29 nachten wachten

Nog 29 nachten wachten. En dan zien we in het nieuwe Rijksmuseum wellicht een object dat nu nog op de TEFAF staat. Enkele van onze conservatoren zijn daar, en laat het maar aan hen over om elk kandidaat-object tot op het laatste detail te onderzoeken.

30 nachten wachten

Nog 30 nachten wachten. En dan… mag op deze openingsdag iedereen gratis naar binnen! Dat is mogelijk dankzij onze sponsor ING. Nog mooier: we blijven dan open tot 12 uur ‘s nachts! Tijd genoeg om alle hoogtepunten te zien, zoals dit vrolijke huwelijksportret van Frans Hals.

31 nachten wachten

Nog 31 nachten wachten. En dan… kun je de plafondschilderingen van Richard Wright bewonderen. Deze sterren stralen links en rechts van de Nachtwachtzaal en zijn geïnspireerd op het oorspronkelijke schilderwerk van Pierre Cuypers. De duizenden sterren zijn een voor een met de hand aangebracht.

32 nachten wachten

Nog 32 nachten wachten. En dan… Kun je de jonge vrouw die haar handen warmt van Caesar Boëtius van Everdingen op haar nieuwe plaatsje zien. Trouwens, nu is zij tot en met 17 maart nog in de Philipsvleugel te bewonderen.

33 nachten wachten

Nog 33 nachten wachten. En dan… kun je als Vriend van het Rijksmuseum niet alleen 365 dagen per jaar gratis en snel naar binnen. Je kunt ook allerlei interessante lezingen en cursussen volgen. Speciaal samengesteld voor onze Vrienden.

34 nachten wachten

Nog 34 nachten wachten. En dan… kun je één van de meest indrukwekkende ruimtes van het Rijksmuseum weer bewonderen: de bibliotheek van Cuypers. De bibliotheek is gevuld met meer dan vijf kilometer boeken, verdeeld over vier verdiepingen.

35 nachten wachten

Nog 35 nachten wachten. En dan? Ziet u voor het eerst de nieuwe 'Ottomaanse' zaal met daarin de intrigerende portretten van Vanmour, o.a. deze Derwish.

36 nachten wachten

Nog 36 nachten wachten. En dan… kun je het mooiste uit Parijs ontdekken in Amsterdam. Gisteren werd het boek ‘Paris 1650-1900: Decorative Arts in the Rijksmuseum’ gepresenteerd. Het is geschreven door Reinier Baarsen, onze conservator meubelen.

37 nachten wachten

Nog 37 nachten wachten. En dan… kan iedereen in het nieuwe Café genieten van échte Rijksmuseum-koffie. Onze nieuwe sponsor Douwe Egberts heeft speciaal voor ons de D.E. Dutch Master Blend Rijksmuseum gemaakt - met koffiebonen uit Ethiopië en Sumatra.

38 nachten wachten

Nog 38 nachten wachten. En dan? Ziet u de Eregalerij in haar nieuwe glorie. Nee, we mogen die nog niet tonen, maar wel een tipje van de sluier oplichten van wat daar te zien zal zijn, namelijk Vermeer, Saenredam. Jan Steen. Rembrandt en zijn leerlingen. En nog veel meer...

39 nachten wachten

Nog 39 nachten wachten. En dan? Ziet u de schilders van de Haagse School weer zoals Anton Mauve, met deze prachtige Morgenrit langs het strand. Ziet u de paardendrollen? Deze waren vroeger weggepoetst maar nu weer in ere hersteld.

40 nachten wachten

Nog 40 nachten wachten. En dan? Ziet u het poppenhuis van Petronella Oortman op haar nieuwe plek. Dat poppenhuis kostte indertijd – niet schrikken – net zoveel als een echt grachtenhuis. Het servies werd speciaal voor Petronella in China gemaakt.

41 nachten wachten

Nog 41 nachten wachten. En dan? Is het op de dag af 92 jaar geleden dat Pierre Cuypers overleed, de architect van het Rijksmuseum. Wij denken dat hij met genoegen had gezien hoe zijn creatie er nu bij staat.

42 nachten wachten

Nog 42 nachten wachten. En dan? Ziet u dit pointillistische werk van Jan Toorop: het portret van mevrouw Marie Jeannette de Lange. Toorop was overigens de initiatiefnemer van de eerste Nederlandse tentoonstelling van Vincent van Gogh.

43 nachten wachten

Nog 43 nachten wachten. En dan? Ziet u – we zeggen nog even niet in welke zaal – de grote hoogtepunten van Nederland op Zee bij elkaar. Van der Velde vader en zoon. De Ruyter. Chatham. Tromp. En... de William Rex.

44 nachten wachten

Nog 44 nachten wachten. En dan? Kunt u in het Rijksmuseum kijken naar deze Adrianus VI, de (tot nu toe) enige Nederlandse Paus. Adrianus stond in Rome overigens bekend als een sobere, bijna gierige paus.

45 nachten wachten

Nog 45 nachten wachten. En dan? Mag iedereen weer naar binnen. Tip voor ongeduldigen: word Vriend! Dan mag u namelijk al een week eerder naar een preview. En ook daarna zijn er allerlei vrolijke bijeenkomsten voor onze vrienden.

46 nachten wachten

Nog 46 nachten wachten. En dan? Komt u de trap af in het nieuwe Aziatisch Paviljoen en wordt u onderzoekend – en misschien wel licht spottend – aangekeken door deze ‘lohan’, een leerling van Boeddha.

47 nachten wachten

Nog 47 nachten wachten. En dan? Komt u volledig tot rust voor deze molen van Constant Gabriël. "Ons land is niet grijs, zelfs niet bij grijs weer", schreef hij. Deze molen schilderde hij bij zonnig weer, het schilderij wordt ook wel 'In de maand juli' genoemd.

48 nachten wachten

Nog 48 nachten wachten. En dan? Kunt u voor het eerst deze toverlantaarnplaatjes zien in het Rijksmuseum. De toverlantaarn werd halverwege de 17de eeuw uitgevonden, waarschijnlijk door Christiaan Huijgens. Er werden op glas geschilderde afbeeldingen mee geprojecteerd, zoals deze figuren uit een klucht.

49 nachten wachten

Nog 49 nachten wachten. En dan? Ziet u dit verbogen geweer van Jan van Speijk. Inderdaad, de Jan die "liever de lucht in" riep en z'n sigaar in het kruitvat gooide om zo z'n schip uit handen van de Belgen te houden. Het geweer werd later opgevist uit de Schelde.

50 nachten wachten

Nog 50 nachten wachten. En dan? Ziet u in dat fonkelnieuwe gebouw onze collega's in hun ook helemaal nieuwe uniformen. Ontworpen door niemand minder dan Alexander van Slobbe.

51 nachten wachten

Nog 51 nachten wachten. En dan? Ziet u dit prachtige portret door Goya weer. We zien rechter Don Ramón Satué. Weet u nog dat anderhalf jaar geleden bleek dat onder dit portret nog het begin van een ander portret zit?

52 nachten wachten

Nog 52 nachten wachten. En dan? Is deze leuke mopshond weer te zien. Hij is behalve mopshond ook a. een mooi voorbeeld van het beroemde Meissener porselein en b. 'snuifdoos'. Daarin werd snuiftabak bewaard: snuiven is een oude manier om nicotine binnen te krijgen (en dat zonder rook).

53 nachten wachten

Nog 53 nachten wachten. En dan? Kunt u de nieuwe wapenkamer zien, in de ook al splinternieuwe afdeling speciale collecties. Met daarin deze prachtige kris (dat is een dolk) met maar liefst 115 diamanten, door de sultan van Madura geschonken aan Koning Willem I.

54 nachten wachten

Nog 54 nachten wachten. En dan? Ziet u in de afdeling 18de eeuw ineens: Cornelis Troost. Een origineel en vrolijk schilder. Dit is het portret van een van de drie broers Van der Mersch. Leuk detail: dat wit op z'n schouder is geen roos, maar het poeder waarmee hij z'n pruik poederde.

55 nachten wachten

Nog 55 nachten wachten. En dan? Gaan de deuren open voor iedereen. Maar als u nu Vriend wordt, dan komt u in de paradijselijke toestand dat u eerder dan iedereen een preview krijgt en daarna mag binnenlopen wanneer u maar wilt.

56 nachten wachten

Nog 56 nachten wachten. En dan? Zien we dit prachtige werk van Jan van Scorel uit 1530. Van Scorel was één van de eerste schilders uit de lage landen die naar Italië ging. Hij zag daar het werk van Michelangelo en Rafael, en was zelfs in dienst van Paus Adriaan VI, de enige Nederlandse paus (tot nu toe dan).

57 nachten wachten

Nog 57 nachten wachten. En dan? Betreedt u het splinternieuwe Aziatisch Paviljoen, met daarin deze Tempelwachters. Mooi verhaal: in ons depot trok een fotograaf als grapje een lange neus naar een van de tempelwachters. Prompt viel het licht uit. Het ging pas weer aan toen de fotograaf z'n excuses maakte.

58 nachten wachten

Nog 58 nachten wachten. En dan? Loopt u samen met uw Nieuwe Liefde het nieuwe Rijksmuseum binnen. Maar... dan moet u vandaag op Valentijnsdag wel even op de knieën voor de Nieuwe Liefde!

59 nachten wachten

Nog 59 nachten wachten. En dan? Mag u niet zitten op, maar wel kijken naar, deze unieke stadhoudersstoel. Het wapen van de stadhouder staat in de rug van de stoel (en na een lange zit mogelijk ook in de rug van de stadhouder).

60 nachten wachten

Nog 60 nachten wachten. En dan? Maken we op de afdeling 19de eeuw opnieuw kennis met dit stukje Amsterdam door de ogen van Breitner. Leuk detail: de vrouw die ‘op de camera’ afkomt, was eerst een dienstmeid. Op verzoek van de kunsthandel maakte Breitner er een deftige dame van.

61 nachten wachten

Nog 61 nachten wachten. En dan? Ziet u op die historische dag ook een afdeling die het Rijksmuseum nog niet eerder had: de 20ste eeuw. Met daarin o.a. een prachtige Karel Appel, het Koolhoven-vliegtuig en deze wereldberoemde stoel van Gerrit Rietveld.

62 nachten wachten

Nog 62 nachten wachten. En dan? Kunnen we eindelijk het Groot Café in het Atrium bezoeken, en daar zeer diverse soorten jenever proeven.

63 nachten wachten

Nog 63 nachten wachten. En dan? Zien we dit prachtige portret gemaakt door Willem Witsen. Het is de schoonzus van Breitner, vriend van Witsen. Witsen was een van de eerste Nederlandse fotografen die aandacht had voor portretten.

64 nachten wachten

Nog 64 nachten wachten. En dan? Zien we het favoriete object van onze geschiedenis conservator Gijs van der Ham. Wat denkt u dat het is? Reageer op onze Facebookpagina

65 nachten wachten

Nog 65 nachten wachten. En dan? Zien we deze ‘portretpendanten’ van Piero di Cosimo weer. Het zijn veruit de belangrijkste schilderijen uit de Florentijnse renaissance in Nederland. Links zoon Giuliano da Sangallo en rechts zijn vader. De schilderijen zijn schitterend gerestaureerd in ons restauratieatelier.

66 nachten wachten

Nog 66 nachten wachten. En dan? Ziet u een nieuw Rijksmuseum dat door heel veel mensen en instellingen is mogelijk gemaakt. Eén daarvan is de BankGiro Loterij. Gisteravond kregen we van hen een prachtige extra bijdrage gekregen van 820.000 euro voor de activiteiten rondom de opening op 13 april. Daar zijn we heel blij mee!

67 nachten wachten

Nog 67 nachten wachten. En dan? Mag iedereen weer naar binnen. En als u nu Vriend wordt, hoeft u nooit meer in de rij te staan. En u wordt meteen uitgenodigd voor de preview op 7 april.

68 nachten wachten

Nog 68 nachten wachten. En dan zien we alle oude meesters weer. Maar vandaag zien we ook Nieuwe Meesters, want onder die titel worden in het Rijksmuseum de nieuwe uitshirts van Oranje gepresenteerd.

69 nachten wachten

Nog 69 nachten wachten. En dan? Kunt u onze collectie Japanse prenten weer bekijken (in de bibliotheek, op aanvraag). Dit is, u zag het meteen, de acteur Sawamura Tanosuke in de rol van courtisane in de sneeuw.

70 nachten wachten

Nog 70 nachten wachten. En dan? Staan er 68 kakelverse rondleiders te popelen om u een interessante rondleiding te geven.

71 nachten wachten

Nog 71 nachten wachten. En dan? Kunt u deze schitterende nieuwe aanwinst zien, de Somaskanda groep. Een bronzen sculptuur uit ca. 1100 met de ‘heilige familie’: Shiva, Uma en Skanda.

De BankGiro Loterij heeft bijgedragen aan verwerving van de somaskanda sculptuur.

72 nachten wachten

Nog maar 72 nachten wachten. En dan kan iedereen dezelfde verwondering ervaren als onze conservatoren, die nog eens heel goed naar dit rendiergewei keken. Wat bleek? Het gewei is van een eland die rond het jaar 1000 heeft geleefd. Het is een van de oudste objecten in de collectie, en krijgt een ereplaats in het nieuwe museum.

73 nachten wachten

Nog 73 nachten wachten. En dan? Zien we weer prenten uit het wereldberoemde Prentenkabinet, maar dan in de vorm van verschillende hoekkabinetten op meerdere plaatsen in het hele gebouw.

74 nachten wachten

Nog 74 nachten wachten en dan opent Koningin Beatrix het nieuwe Rijksmuseum. Het zal één van haar laatste officiële handelingen zijn voor ze afstand doet van de kroon. We zijn vereerd (en een beetje ontroerd). A.s. donderdag openen we de presentatie Beatrix Regina, met 30 foto’s van haar leven en werk.

75 nachten wachten

Nog 75 nachten wachten. En dan? Vinden we Liefde… The face of love van Sanne Sannes uit 1963.

76 nachten wachten

Nog 76 nachten wachten. En dan? Worden sommige dames stikjaloers op onze prachtige juwelencollectie, die trouwens wordt gesteund door de Tiffany & Co. Foundation.

77 nachten wachten

Nog 77 nachten wachten. En in de tussentijd krijgen we –­ gelukkig – steeds meer Vrienden. En daar gaan wij af en toe een glaasje mee drinken. Ook Vriend worden?

78 nachten wachten

Nog 78 nachten wachten. En dan? Zien we ook de collectie vroege fotografie. Dit is de Brug over de Koningshaven in Rotterdam van de Dordtse fotograaf Hameter.

79 nachten wachten

Nog 79 nachten wachten. En dan? Zijn ook topstukken uit onze beroemde kostuumcollectie weer te zien. Zoals de Mondriaanjurk van Yves Saint Laurent.

80 nachten wachten

Nog 80 nachten wachten. En dan? Kunnen we romantisch wandelen in de helemaal nieuw aangelegde tuin.

81 nachten wachten

Nog 81 nachten wachten. En dan? Gaat de Teekenschool open, ons nieuwe educatief centrum. Vanaf vandaag staan we op de NOT om ons gloednieuwe onderwijsprogramma te presenteren!

82 nachten wachten

Nog 82 nachten wachten. En dan? Kunt u in de bibliotheek deze portretfoto van Rem Koolhaas die gisteren de Nationale Portretprijs won, bekijken. De foto is geschonken door de fotograaf Stephan Vanfleteren.

83 nachten wachten

Nog 83 nachten wachten. En dan? Gaat de nieuwe museumwinkel open. Daarom nu historische kortingen in de oude winkel.

84 nachten wachten

Nog 84 nachten wachten. En dan? Kunt u deze twee gezichten op de Herengracht uit 1671 en 1685 van Berckheyde met elkaar vergelijken.

85 nachten wachten

Nog 85 nachten wachten. En dan? Drinken we samen een Heineken biertje, want… sinds vandaag is Heineken onze nieuwe sponsor. Proost!

86 nachten wachten

Nog 86 nachten wachten. En dan? Horen we ons jongste kind weer schreeuwen (van plezier!) Het beeldje werd eind vorig jaar geschonken. Het is rond 1610 gemaakt door Hendrik de Keyser.

87 nachten wachten

Nog 87 nachten wachten. En dan? Ziet u dit model van een duikboot uit - geloof het of niet - 1840. Een uitvinding van Antoine Lipkens, die trouwens ook oprichter was van de voorloper van de TU Delft.

88 nachten wachten

Nog 88 nachten wachten. En dan? Mag iedereen naar binnen (en als u nu Vriend wordt, krijgt u zelfs een weekend voor de officiële opening een preview!)

89 nachten wachten

Nog 89 nachten wachten. En dan? Kunt u dit absolute topstuk weer zien: het zelfportret van Jan Gregor van der Schardt uit 1573.

90 nachten wachten

Nog 90 nachten wachten. En dan? Kunt u ronddwalen in het nieuwe atrium, met o.a. de winkel en het Groot Café.

91 nachten wachten

Nog 91 nachten wachten. En dan? Ziet u het waarschijnlijk enige beeldhouwwerk in een museum van een man die naar een motor kijkt.

92 nachten wachten

Nog 92 nachten wachten. En dan? Kunt u naar de bibliotheek (op zich al een feest) en vragen om foto’s uit de fotocollectie te zien, zoals deze van Willem Diepraam.

93 nachten wachten

Nog 93 nachten wachten. En dan? Is er gratis Wifi in het hele museum dankzij onze nieuwe hoofdsponsor KPN.

94 nachten wachten

Nog 94 nachten wachten. En dan? Zien we misschien uw tekst op 'het pad naar eeuwige roem' onder de 128 jaar oude boom in de tuin. Een wedstrijd in samenwerking met NRC

95 nachten wachten

Nog 95 nachten wachten. En dan? Kun je in het Groot Café zitten, koffie drinken en (oer-Hollandse koekjes eten) zonder een kaartje te kopen.

96 nachten wachten

Nog 96 nachten wachten. En dan? Gaat het nieuwe Aziatisch paviljoen open met daarin o.a. deze wonderschone Guanyin.

97 nachten wachten

Nog 97 nachten wachten. En dan? Is de voorhal weer in al haar Cuypers-glorie te bewonderen.

98 nachten wachten

Nog 98 nachten wachten. En dan? Kunnen we eindelijk de afdeling 20ste eeuw zien. Met daarin o.a. het vliegtuig van Koolhoven, de Rietveldstoel en deze Karel Appel.

99 nachten wachten

Nu nog maar 99 nachten wachten. Dus is hier Reden #99 om je te verheugen op de opening. Het grootste schilderij van het Rijksmuseum zal weer te zien zijn: de Slag bij Waterloo van Pieneman. Dat is dik 8 meter breed, bijna 6 meter hoog en behoorlijk spectaculair.

Te bewonderen in het nieuwe Rijksmuseum