Muziek uit de tijd van Rembrandt

Tijdens de tentoonstelling 'Alle Rembrandts' organiseert het Rijksmuseum drie bijzondere concerten.

Gerenommeerde musici spelen muziek uit de tijd van Rembrandt, bovendien op instrumenten die een prachtig beeld geven van hoe deze muziek in Rembrandts tijd geklonken heeft. Bob van Asperen bespeelt een klavecimbel uit 1669, uit de collectie van het Rijksmuseum, en tijdens de concerten van Leonore van Sloten en Concerto Foscari worden moderne replica’s bespeeld van instrumenten uit Rembrandts tijd.

Deze concerten worden mogelijk gemaakt door deelnemers van de BankGiro Loterij.

17 februari 2019: Zondagmiddagconcert door Bob van Asperen

Uitverkocht
asperen Tijdens dit concert speelt Bob van Asperen werken van zijn nieuwste cd, speciaal geprogrammeerd voor het Rembrandtjaar: A Playlist for Rembrandt – Muziek uit de Nederlanden van Rembrandts tijd. Van Asperen bespeelt een uniek klavecimbel van J.P. Couchet uit de collectie van het Rijksmuseum, dat onlangs werd gerestaureerd: het werd gebouwd in het jaar dat Rembrandt stierf, 1669.

24 maart 2019: Zondagmiddagconcert door het Huygens Duo

Uitverkocht
sloten Met Leonore van Sloten (zang) en Willem Mook (luit). De liedcultuur speelde een grote rol in het alledaagse leven van de 17de eeuw. Er bestond een groot repertoire aan liederen, variërend van grappige liedjes op schunnige gedichtjes, tot liefdesliederen op poëtische teksten. Diverse kunstwerken in het Rijksmuseum zijn verbonden met deze liedpraktijk. Eén daarvan is Rembrandts Musicerend gezelschap. Die kunstwerken vormen de aanknopingspunten in dit bijzondere concert mét voordracht.

28 april 2019: Zondagmiddagconcert door Concerto Foscari

Uitverkocht
foscari Alon Sariel komt naar het Rijksmuseum om zijn persoonlijke homage te brengen aan Rembrandt. Samen met zijn vier leden van zijn ensemble Concerto Foscari presenteert hij een muzikaal programma met vele connecties naar Rembrandt en de Gouden Eeuw. Sariel: „Zoals in de 17de-eeuwse muziek gebruikelijk was, wordt er in dit concert nogal wat geïmproviseerd. In sommige stukken zullen we afwijken van het originele werk en ons eigen pad volgen, geïnspireerd door de schilderijen van Rembrandt.”

Historische muziekinstrumenten in het Rijksmuseum

piano Klavichord, anoniem, ca. 1650Het Rijksmuseum beschikt over een bijzondere collectie historische muziekinstrumenten van ongeveer 500 objecten. De instrumenten vertellen niet alleen een historisch verhaal over muziek door de eeuwen heen, maar zijn ook prachtig om te zien; veelal gedecoreerd met bijvoorbeeld ivoor, glas of beschilderingen. Deze collectie wordt momenteel in het Rijksmuseum getoond in de Special Collections en op de 17de en 19de eeuw.

De concerten vinden plaats op zondagmiddag. De concerten zijn onderdeel van Muziek in het Rijks, mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.

Programma

13:30 uur – Inloop gasten en registratie
14:00 – 14.15 uur – Korte introductie
14:15 – 15.10 uur – Concert
15.10 – 15.15 uur – Einde

Prijs

€ 10 per persoon (excl. museumbezoek)

Waar

Auditorium, Rijksmuseum

Nb. Heeft u een visuele beperking en heeft u hulp nodig om het museum binnen te komen, mailt u dan van tevoren naar access@rijksmuseum.nl

Wij zorgen dat iemand u opwacht en naar het Auditorium begeleidt.