Enrico Onofri en Imaginarium

Seicento! Parels uit Italiaanse vioolmuziek

Boek nu

1 Enrico Onofri (credit Giampiero Bianchi)Hoe waarlijk wonderbaarlijk is van alle muziekinstrumenten niet de natuur van de viool: want geen ander met zo een kleine kast en zo weinig snaren bevat zo een grote diversiteit aan geluiden, harmonieën en melodische versieringen, en geen ander kan beter uitdrukking geven aan de menselijke stem. (Giovanni Battista Doni, 1640)

In de vroege 17e eeuw overschaduwde de viool alle andere instrumenten en ontwikkelde zich al snel tot hét instrument par excellence voor virtuozen, waarmee zij in staat waren de expressiviteit van een zanger te imiteren. In dit concert wordt een selectie van 17e-eeuwse Italiaanse vioolmuziek ten gehore gebracht, geschreven door componisten die populair waren in de plaatsen waar Caravaggio en Bernini woonden en werkten: Rome uiteraard, maar ook Lombardije en de koninkrijken Napels en Sicilië.

Het programma bevat onder andere muziek door Kapsberger, Marini, Virgiliano, Fontana, Rognoni, Montalbano, Falconiero en Stradella.

  • Enrico Onofri, viool
  • Alessandro Palmeri, cello
  • Riccardo Doni, klavecimbel (Johannes Ruckers, 1640, BK-2017-42) (Bewaargeving van de nazaten en erven van Graaf Alexander II von Velen en zijn echtgenote Gravin Alexandrine von Velen née Gravin Huyn von Amstenrade en Geleen (provincie Limburg))

Enrico Onofri

Enrico Onofri begon zijn carrière als student, toen Jordi Savall hem uitnodigde concertmeester te worden. Al snel werkte hij samen met ensembles zoals Concentus Musicus Wien, het Ensemble Mosaïques en het Concerto Italiano. Van 1987 tot 2010 was hij concertmeester en solist bij Il Giardino Armonico. In 2002 begon hij zijn carrière als dirigent, die hem lovende kritieken opleverde en talloze uitnodigingen van orkesten, operahuizen en festivals in Europa, Japan en Canada. Hij is chef-gastdirigent van de Haydn Philharmonie en chef-dirigent van de Academia Montis Regalis. Sinds 1999 is Onofri als docent barokviool verbonden aan het Conservatorio Scarlatti in Palermo. Hij ontving uitnodigingen om masterclasses te geven in Europa, Canada, de VS (aan de Juilliard School in New York) en Japan.
In 2000 richtte hij het kamermuziekensemble Imaginarium op, dat bestaat uit muzikanten die allemaal kunnen bogen op een ruime ervaring in toonaangevende ensembles op het gebied van de oude muziek.

Prijs & boeken

Regulier

€ 10

Boek hier je tickets

Wil je voor of na het concert ook nog het museum bezoeken? Vergeet dan niet ook een entreeticket te kopen.

Wanneer

Zondag 29 maart, 14.00

Waar

Auditorium, Rijksmuseum