Humor in de 16de-eeuwse schilderkunst

Wat werd er in de 16de eeuw grappig gevonden, en welke technieken gebruikten schilders destijds om de lachers op hun hand te krijgen? In deze lezing laat Friso Lammertse zien wat “gevoel voor humor” in de 16de eeuw betekende en vooral hoe dit tot uiting kwam in de schilderkunst.

Aanmelden

Karel van Mander vertelt in zijn beroemde Schilder-boeck uit 1604 dat er maar weinig schilderijen van Pieter Bruegel de Oude zijn die je kunt bekijken zonder te lachen. Zelfs de meest knorrige types moeten volgens Van Mander grinniken om Bruegels kunstwerken. Dat schilderijen dienden om de lachlust op te wekken was relatief nieuw, en Bruegel staat samen met bekende kunstenaars als Jeroen Bosch en Lucas van Leyden aan het begin van deze traditie. Hun voorstellingen lijken op het eerste gezicht zó uit het leven te zijn gegrepen, maar de oplettende kijker ontdekt een humoristische inslag. Maar waar zat dat nu precies in? Wat werd er in de 16de eeuw grappig gevonden, en welke technieken gebruikten schilders destijds om de lachers op hun hand te krijgen?

Friso Friso LammertseFriso Lammertse, Conservator oude schilder- en beeldhouwkunst bij Museum Boijmans Van Beuningen, laat zien wat “gevoel voor humor” in de 16de eeuw betekende en vooral hoe dit tot uiting kwam in de schilderkunst. De inleiding op dit programma wordt verzorgd door Ilona van Tuinen, Conservator tekeningen 16de en 17de eeuw bij het Rijksmuseum.

Deze exclusieve lezing is onderdeel van de internationale Rijksmuseum en RKD Summer School. Deze tweejaarlijkse Summer School bestaat sinds 1992, en is een samenwerking tussen het Rijksmuseum en het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Doel is, jonge kunsthistorici uit binnen- en buitenland de gelegenheid te geven hun kennis over de Hollandse kunst te verrijken, en de uitwisseling van kennis te bevorderen. De publiekslezing is hét moment waarop iedereen – ook niet-deelnemers aan de Summer School – kan komen luisteren naar een inspirerend verhaal over Nederlandse kunst. U bent van harte welkom!

Als deel van het programma wordt aansluitend op de lezing een borrel georganiseerd in het Rijksmuseum Café. Bij de ticketprijs zit één gratis drankje inbegrepen.

Let op! De lezing wordt in het Engels gegeven.

beeld1 Pieter Bruegel de Oude, De strijd tussen carnaval en vastentijd, 1559. Kunsthistorisches Museum Wenen

Vrijdag 9 augustus

• 19 uur: Ontvangst