Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum

Op zaterdagavond 31 oktober vindt de Nacht van de Geschiedenis plaats. Buitengewone sprekers, spannende debatten, interessante interviews, een bijzonder wajangpoppentheater, verhalen van (gast)conservatoren. Maar óók: rustig voor de Nachtwacht en dansen in het Atrium.

Boek nu

De Nacht van de Geschiedenis is één van de hoogtepunten van de Maand van de Geschiedenis, die elk jaar in oktober wordt georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum. Thema van de Maand en de Nacht dit jaar is Tussen Droom & Daad, oftewel idealisme in de geschiedenis. Je kunt denken aan dromen over Europa, strijd naar onafhankelijkheid en tegenbewegingen en terrorisme. Ook zullen aan het thema een aantal belangrijke gebeurtenissen gekoppeld worden, zoals 40 jaar onafhankelijkheid Suriname, 70 jaar onafhankelijkheid Indonesië, 65 jaar Republiek der Zuid-Molukken, 50 jaar oprichting Provo.

Programma

logo Clairy Polak interviewt de voormalige president van Europa Herman van Rompuy over zijn dromen voor Europa en wat daarmee gebeurd is. Ahmed Aboutaleb zal spreken over zijn idealen voor Rotterdam. Leonard Ornstein interviewt de Egyptische feministische denker Nawal El Saadawi over tegenbewegingen in de Arabische wereld. Freek de Jonge blikt terug op Provo.
Noraly Beyer leidt een debat over de verschillende vormen van strijd naar onafhankelijkheid in Suriname, Indonesië, de Antillen en de Molukken. Peter Knoope spreekt over terrorisme in de geschiedenis en de psyche van een terrorist. Generaal Middendorp zal door Liesbeth Staats worden geïnterviewd over zijn dromen voor het leger.

Voorprogramma bij Spui25

16 - 17.30 uur: Masterclass met Gert Oostindie: Egodocumenten en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd

Het voorprogramma is mede mogelijk gemaakt door SPUI25

Bekijk het volledige programma

Meer informatie: www.nachtvandegeschiedenis.nl

De Nacht van de Geschiedenis is mede mogelijk gemaakt door het vfonds en het Nederlands Openluchtmuseum

banner

Wanneer

Zaterdag 31 oktober; 20.00 – 01.00 uur

Waar

Rijksmuseum

Prijs

Kaarten kosten € 30 en € 20 voor studenten.