Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum

Op zaterdag 29 oktober organiseert het Rijksmuseum de Nacht van de Geschiedenis met bekende sprekers, debatten, lezingen en interviews. Thema dit jaar: grenzen.

Boek nu

Programma

Grensoverschrijdend, grenzeloos, vervagende grenzen

Als er iemand een afkeer van grenzen had - zowel in haar functie als privé - dan was het wel Koningin Juliana. Clairy Polak interviewt historica Jolande Withuis naar aanleiding van haar biografie over de vorstin.

foto Historicus James Kennedy vertelt over de invloed van grenzen op de Amerikaanse verkiezingen. Hoe bepalen grenzen de Amerikaanse verkiezingen? En in welke mate gaan Hillary Clinton en Donald Trump in dit fenomeen verandering brengen?

Beatrice de Graaf spreekt over het schijnbaar grenzeloze terrorisme. Is dat wel echt zo? En zitten terroristen niet aan de grenzen van hun eigen kunnen?

Hoogleraar geschiedenis, Harvard University David Armitage voorstander van het gebruik van Big History om het verleden te begrijpen, maakt het heden inzichtelijk door deze lange geschiedenis van burgeroorlogen te bekijken.

Leonard Ornstein interviewt Yasmine Allas en Khadija Arib over hun persoonlijke verhalen: welke grenzen zijn zij zelf overgegaan? En hoe gold dat voor hun ouders en grootouders?

six Jan Six, Rembrandt Harmensz. van Rijn, 1647En lezingen van Paul Schnabel over de grenzen van het schoolvak Geschiedenis, Ruben Terlou over de grens aan vrijheid in China, Gloria Wekker over hoe het koloniale verleden nog steeds doorwerkt en Geert Mak over Jan Six, een man op de grens van twee werelden.

Maar er is meer: een dansvoorstelling, een eindexamentour Geschiedenis en Verhalen op Zaal met conservatoren van het Rijksmuseum staan op het programma.

Tijdens deze Nacht van de Geschiedenis werkt het Rijksmuseum samen met de Black Achievement Month en Historisch Nieuwsblad.

Blokkenschema

Kijk hier voor het volledige programma

Maand van de Geschiedenis

De Nacht van de Geschiedenis is dé feestelijke afsluiting van de Maand van de Geschiedenis, die elk jaar in oktober wordt georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum. Van 1 t/m 31 oktober 2016 vindt de 13de editie van de Maand van de Geschiedenis plaats. Met jaarlijks honderden deelnemende instellingen is de Maand van de Geschiedenis uitgegroeid tot het grootste historische evenement van Nederland.

In de maand oktober vind ook de afsluiting van Geschiedenisleraar van het jaar plaats. Samen met de NTR zoekt het Rijksmuseum naar geschiedenisleraren met een passie voor hun vak.

Het vfonds hoofdbegunstiger Nacht en Maand

Ook dit jaar is het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) weer hoofdbegunstiger van de Nacht en van de Maand van de Geschiedenis. Het vfonds investeert in vrede door bijzondere initiatieven mogelijk te maken binnen het thema Vrede en Vrijheid zoals de Nacht van de Geschiedenis.

Tot op de dag van vandaag ervaren we dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Daarom is het van belang dat mensen gestimuleerd worden zich in te zetten voor vrede en vrijheid. “Onze vrijheid valt of staat met de inzet van mensen om over zijn of haar grenzen heen te kijken. Als iedereen zich inzet voor vrede en vrijheid zullen grenzen vervagen en komt wereldvrede dichterbij.”, aldus Ton Heerts, directeur vfonds.

Ode aan ‘de V’

Het vfonds roept dit jaar iedereen op een ode te brengen aan ‘de v’…… Dat kan zijn over vrijheid, vrede, maar ook veteranen of veiligheid of vluchtelingen of verwondering.

Wanneer

Zaterdag 29 oktober 2016; 20 – 1 uur

Waar

Rijksmuseum

Prijs en boeken

Regulier € 30
Boek hier

Studenten € 20
Boek hier

CJP € 17,50
Boek hier