Lotus Dome van Daan Roosegaarde

7 februari 2014 t/m 4 mei 2014

Voor het eerst toont het Rijksmuseum van 7 februari tot 5 mei 2014 in Nederland de Lotus Dome van Daan Roosegaarde. De Lotus Dome is een ‘levende’ Dome gemaakt van honderden ultra-lichte aluminiumblaadjes. Het high tech kunstwerk is recent gemaakt en reist sindsdien de wereld rond. Nadat het op een aantal historische locaties in het buitenland te zien is geweest, gaat de Lotus Dome nu een hedendaagse interventie aan met de achttiende–eeuwse stijlkamer van het Rijksmuseum.

lotusgif Foto: Vormplatform, http://www.vormplatform.com/DAAN-ROOSEGAARDE-gif/

Lotus Dome

Wanneer de Lotus Dome (2012) de warmte van een bezoeker voelt komt de Dome tot leven. Honderden aluminium bloemen openen hun blaadjes, een diep basgeluid vult de ruimte en het licht reflecteert de lotusbloemen op de muren. Techno Poezië, noemt Roosegaarde dit. De slimme Lotus folie is ontworpen door Studio Roosegaarde en zijn ontwerpers en bestaat uit verschillende lagen Mylar (soort polyester) wat de blaadjes open en dicht vouwt wanneer het in contact komt met licht en warmte.

“Daan Roosegaarde geeft een geheel eigentijdse invulling aan het 18de-eeuwse principe van René Descartes 'Ik denk, dus ik ben'.” Wim Pijbes, directeur Rijksmuseum

Beuningkamer

De Lotus Dome is te zien in de Beuningkamer (anoniem, ca. 1745 - ca. 1748), een 18de-eeuwse Amsterdamse kamer afkomstig van een pand aan de Keizersgracht. De tropisch mahoniehouten betimmeringen en het originele stucplafond met schilderingen van Jacob de Wit en Jurriaan Andriessen, is uitgevoerd in de weelderige 18de-eeuwse Rococo-stijl.

Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde (1979) is een Nederlandse kunstenaar, ontwerper en architect die technologie, architectuur en natuur met elkaar verbindt in tactiele high tech kunstwerken. Met zijn interactieve kunstwerken wil hij de verbeelding prikkelen en een nieuwe droomwereld scheppen. Hij werkt met een team van ontwerpers en techneuten vanuit zijn ateliers in Waddinxveen en Shanghai en werd in 2006 bekend met het interactieve lichtlandschap Dune. Sindsdien wordt zijn werk wereldwijd tentoongesteld zoals in Londen (Tate Modern en V&A), in Tokyo en in Hong Kong. Hij heeft vele internationale prijzen gewonnen en is een veelgevraagde spreker. Afgelopen zomer was Daan Roosegaarde te gast in het VPRO programma Zomergasten.