Levende Geschiedenis Weekend in het Rijksmuseum

In historische kleding of stadskleuren naar het Rijksmuseum op 12 en 13 januari.

Koop vast een ticket

E-tickets

Kom tijdens het weekend van 12 en 13 januari 2019 in historische kleding of stadskleuren naar 80 Jaar Oorlog en geniet van een aantal extra’s tijdens uw tentoonstellingsbezoek.

beeld Adam van Breen, De exercitie met schild en spies, plaat 31 uit De Nassausche wapen-handelinge, van schilt, spies, rappier ende targe, 1618. Rijksmuseum

In 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Op tal van manieren wordt dit jaar – en bij u in de buurt misschien zelfs elk jaar - stilgestaan bij deze jarenlange opstand van de Nederlanden onder leiding van Willem van Oranje tegen het Spaanse gezag.

U kent de verhalen maar al te goed over heldhaftig wapengekletter en glansrijke overwinningen, maar ook over stadbelegeringen, vervolging, vluchtelingen en terreur. Begrippen als de beeldenstorm, het Leidens Ontzet, de slag bij Nieuwpoort en namen als Alva, Van Oldenbarnevelt en Piet Hein staan in ons nationaal geheugen gegrift.

In de tentoonstelling 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland zijn tweehonderd kunstwerken en voorwerpen te zien die zelf een rol speelden in dit conflict. Als ooggetuigen vertellen ze het verhaal van het ontstaan van ons land en de splitsing van het huidige België. Een tentoonstelling die u vast zal interesseren. Wie weet vindt u er iets terug over de geschiedenis van uw stad of provincie.

Bent u in het weekend van 12 en 13 januari herkenbaar aan uw historische kleding of stadskleuren, dan bieden wij van 11 – 15 uur speciaal voor u:

  • een kopje koffie of thee
  • gratis gebruik van de videotour 80 Jaar Oorlog
  • een 17de-eeuwse groepsfoto à la de Nachtwacht

Veiligheid

Iedereen gekleed in historische kleding of stadskleuren is welkom. Gevaarlijke attributen, zoals rapieren, pieken of andere wapens en grote attributen zoals vlaggen zijn vanwege veiligheidsredenen helaas niet toegestaan.

Entreebewijs

Een entreebewijs voor het museum is voor eigen rekening. T/m 18 jaar of met de Museumkaart heeft u gratis toegang. Voor de tentoonstelling wordt geen toeslag geheven. U kunt de tentoonstelling nog t/m 20 januari 2019 bezoeken.

Voor wie

Iedereen gekleed in historische kleding of stadskleuren

Wanneer

12 en 13 januari 2019

Waar

Rijksmuseum
Museumstraat 1

Groepen

Kom je met een grote groep of heb je vragen? Mail ons 80jaaroorlog@rijksmuseum.nl