Ontdek KWAB

Fantasievolle zeewezens, griezelige monstertjes, grillige lichaamsvormen en vloeiende contouren die doen denken aan stroop die traag van een lepel druipt. Dat is kwab: een decoratieve stijl die zijn naam dankt aan de organische, lobbige vormen.

Volgende

Kwab in detail

Kast 00:00
Kast 00:00
Kan met deksel, Adam van Vianen, 1614 00:00
Kan met deksel, Adam van Vianen, 1614 00:00

Vorige Volgende

00:00
00:00

We hebben fotograaf Rob van Woerkom uitgenodigd om de nieuwe tentoonstelling KWAB in het Rijksmuseum vast te leggen. Geïnspireerd door The Bronze Idol uit het ballet La Bayadère, vroeg hij Young Gyu Choi, eerste solist bij het Nationale Ballet, te poseren.

In een spectaculair ontwerp van scenograaf Keso Dekker, beroemd om zijn podiumontwerpen voor de beroemde choreograaf Hans van Manen van het Nationale Ballet, lijken de vloeiende vormen die typerend zijn voor de kwab-stijl te bewegen en stromen als dansers die de zwaartekracht trotseren.

Foto, concept en uitvoering door Rob van Woerkom
Video: SkipIntro

IMG_1847[1]-custom

kwab zaalfoto-2

kwab zaalfoto-custom

Vorige Volgende

Zoektocht naar Kwab

My Daily Shot of Culture 00:00
My Daily Shot of Culture 00:00

Op zoek naar Kwab in Amsterdam met de cultuurvloggers van My Daily Shot of Culture en Reinier Baarsen. Ze bezoeken De Nieuwe Kerk​, Oude Kerk, het depot van Museum De Lakenhal​ en het restauratie-atelier van het Rijksmuseum.

'Voor mij is dit koorhek net zo belangrijk als de Nachtwacht' - Reinier Baarsen, conservator Rijksmuseum

Vorige Volgende

KWAB c’est quoi?

De mode van nu vertoont opvallend veel overeenkomsten met de kwabstijl: de wereldberoemde Nederlandse kunststroming waar je hoogstwaarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord.

Deze zomer wijdt niet alleen het Rijksmuseum er een grote tentoonstelling aan, maar sluit het ook naadloos aan bij de minstens zo decoratieve mode op de catwalk.

Vorige

Kwab in Rijksstudio