KWAB. Dutch Design in de eeuw van Rembrandt

30 juni 2018 t/m 16 september 2018

Koop een ticket

E-tickets

Fantasievolle zeewezens, griezelige monstertjes, grillige lichaamsvormen en vloeiende contouren die doen denken aan stroop die traag van een lepel druipt. Dat is kwab: een decoratieve stijl die zijn naam dankt aan de organische, lobbige vormen. De ogenschijnlijk net gestolde ornamenten sierden luxe kannen, schalen, meubelen, wanden en schilderijlijsten in de chicste interieurs van de 17de-eeuwse elite.

De kwabstijl is de belangrijkste en meest sensationele bijdrage die Nederland heeft geleverd aan de ontwikkeling van de decoratieve kunsten in Europa. De Nederlandse uitvinders van deze kunstvorm, de zilversmeden Paulus en Adam Van Vianen en Johannes Lutma, genoten in hun tijd een ongekende sterrenstatus. Ze inspireerden kunstenaars als Rembrandt en de meubelmaker Herman Doomer.

kwab In een spectaculair tentoonstellingsontwerp van theatervormgever en lichtontwerper Keso Dekker, bekend van de decors van de balletvoorstellingen van Hans van Manen, komen ruim honderddertig pronkstukken bijeen in het Rijksmuseum. Het mooiste zilversmeedwerk, schilderijen van Rembrandt en Gabriël Metsu, prenten en ontwerptekeningen, tafels en kasten, goudleren behangsels en koperen kerkversieringen vertellen het verhaal van dit revolutionaire Dutch Design van de Gouden Eeuw.

Boek

KWAB. Ornament als kunst in de eeuw van Rembrandt
Auteur: Reinier Baarsen met een bijdrage van Ine Castelijns Van Beek
Hardcover: 304 pag., 23 x 29 cm, 350 afb.
Design: Irma Boom
Prijs: € 40

Dutch Design in Rijks Shop

Dutch Design producten ontworpen door o.a. Aldo Bakker, Studio JOB, Maria Blaisse en Scholten & Baijings zijn te koop in de Rijks Shop in de Philipsvleugel. De winkel is samengesteld door Matter of Material.

Podcast

Bij de tentoonstelling verschijnt ook een podcast. In drie afleveringen gaat journaliste Janine Abbring met conservator Reinier Baarsen op zoek naar de verhalen achter kwab. Hoe werd deze vervloeiende, stroperige en eigenzinnige stijl een van de invloedrijkste in de decoratieve kunsten in Europa? Aan de hand van de belangrijkste voorwerpen uit de tentoonstelling maken we een reis door de tijd én door Europa.

De tentoonstelling en de catalogus zijn mede mogelijk gemaakt door:
Via het Rijksmuseum Fonds: Hans en Hedy de Klerk, Ernst Nijkerk Fonds, Fonds Dirk Jan van Orden, Rijsterborgh Fonds
De M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting
Holland America Line
en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.