Jennifer Tee

17 februari 2017 t/m 21 mei 2017

100.000 gedroogde blaadjes vormen het monumentale kunstwerk van Amsterdamse kunstenares Jennifer Tee dat vanaf 17 februari 2017 te zien is in het Rijksmuseum.

Het kunstwerk Tulip Palepai, navigating the river of the world - geïnspireerd op de traditionele Palepai (scheepjesdoek) uit Zuid-Sumatra - laat twee grote schepen met voorsteven en mast zien. Tee (1973) maakte het 18 meter lange kunstwerk in opdracht van de Noord/Zuidlijn en voor de nieuwe entreehal van de metro van het Centraal Station. Het kunstwerk is daar, in fotografische, geproduceerde variant te zien vanaf 2018.

Palepai

Tee koos voor het traditionele scheepjessdoekmotief vanwege de verwijzingen naar de locatie waar het kunstwerk geplaatst wordt: de toegangspoort tot Amsterdam waar reizigers in een flits het beeld, of steeds een deel ervan, in het voorbijgaan in zich op kunnen nemen. De handgeweven Palepai of scheepsjesdoek werd eeuwenlang volgens Sumatraanse gebruik opgehangen in de centrale kamer van een huis. De doeken dienden als ceremoniële achtergrond voor bruiloften, begrafenissen en andere overgangsrituelen. Het belangrijkste motief is dat van een schip vol mens- en dierfiguren en een mast die uitloopt tot levensboom. Het geheel beeldt een reis uit van zielen op weg naar nieuwe levens, of naar het hiernamaals. Dit gebruik is tegenwoordig in ongebruik geraakt.

Het wandkleed combineert de tulp, het wereldberoemde Nederlandse icoon, en het bijzondere motief van de Palepai. Het traditionele scheepjesdoek, waarvan maar weinig originele exemplaren zijn overgeleverd, wordt op deze wijze nieuw leven in geblazen. Zowel tulpen als scheepjesdoeken betekenen veel voor mij persoonlijk. Zo bracht een schip in 1950 mijn vader samen met zijn ouders en zus van Indonesië naar Nederland. Ook mijn grootvader van moederskant ging jaarlijks met een schip naar Amerika voor zijn bedrijf, een tulpenbollenhandel, aldus Jennifer Tee.

tee Tulip Palepai, navigating the river of the world, Jennifer Tee

Handwerk

Tee heeft ruim twee jaar intensief onderzoek gedaan naar de maat, kleur en vorm van de 30 tulpensoorten die zijn gebruikt in de Tulip Palepai. Daarna volgde maanden van contact leggen met kwekers en het Hortus Bulborum, het drogen van de blaadjes en tot slot de blaadjes een voor een met de hand in het kunstwerk te plaatsen.

Jennifer Tee: Dit werk is diep geworteld in mijn eigen kunst, die de laatste tijd gericht is op textielen werken (vloerkleden gebreid van wol) in geometrische en kristallijne vormen, waarbij patronen en lijnen gebruikt worden om de suggestie te wekken van innerlijke ruimtes. Tee woont en werkt in Amsterdam. Ze was resident artist aan de Rijksakademie in Amsterdam, en ISCP, New York. In 2015 werd haar de Cobra Kunstprijs toegekend.

Tulip Palepai, navigating the river of the world is te zien van 17 februari t/m 21 mei 2017 in het Rijkmuseum.