High Society

8 maart 2018 t/m 3 juni 2018

Het Rijksmuseum presenteert 'High Society': vier eeuwen glamour door de grote meesters van de kunstgeschiedenis onder wie Cranach, Veronese, Velázquez, Reynolds, Gainsborough, Sargent, Munch en Manet.

Koop vast een ticket

E-tickets

Internationale topkunst in het Rijksmuseum: van Cranach tot Velázquez en van Rembrandt tot Manet

Stralend middelpunt zijn Rembrandts Marten Soolmans en Oopjen Coppit. De spectaculaire huwelijksportretten worden op de tentoonstelling voor het eerst na restauratie aan het publiek getoond. Ruim 39 schilderijen zijn te zien en afkomstig uit internationale musea en particuliere collecties uit o.a. Parijs, Londen, Florence, Wenen en Los Angeles.

Ten voeten uit

luisa Giovanni Boldini, Marchesa Luisa Casati with a Greyhound, 1908. Private collectionMachtige vorsten, excentrieke aristocraten en puissant rijke burgers laten zich al eeuwenlang op hun allermooist en in vol ornaat schilderen door de beste kunstenaars van de wereld. Het liefst staand, levensgroot en ten voeten uit. De jonge Marten Soolmans en Oopjen Coppit zijn het enige stel dat Rembrandt ooit levensgroot, staand en ten voeten uit heeft geschilderd (1634). Dit prestigieuze formaat was in de eerste plaats voorbehouden aan vorsten en de hoge adel en pas later aan de high society in het algemeen.

Rembrandts Marten en Oopjen behoren op de tentoonstelling tot een zeer exclusief gezelschap onder wie machtige vorsten, zoals Keizer Karel V, heerser van het grootste domein sinds het Romeinse Rijk, en excentrieke aristocraten zoals de Marchesa Luisa Casati, femme fatale die alom bekend stond voor haar extravagante feesten. Of Jane Fleming, die gold als een van de mooiste vrouwen van Engeland van die tijd. En ook vooraanstaande burgers, zoals de Duitse politicus Walther Rathenau, door Edvard Munch en dandy Dr Pozzi, gynaecoloog en bekend als vrouwenversierder van John Singer Sargent, behoren tot de eregasten van High Society.

Vier eeuwen glamour

De meeste geportretteerden zijn zeer rijk of extravagant uitgedost, waardoor de tentoonstelling een beeld geeft van vier eeuwen internationale mode: van de ingesneden broek en wambuis uit 1514 tot de haute couture van de laat negentiende eeuw.

Guilty Pleasures

Waar de glamoureuze portretten de high society op hun allerbest tonen, laten ruim 80 prenten en tekeningen op de tentoonstelling fijntjes zien wat zich veelal achter gesloten deuren afspeelde: feesten, drinken, gokken en heimelijke bezoeken aan bordelen en boudoirs. De tekeningen en prenten komen uit de collectie van het Rijksmuseum.

Internationale topstukken

Zelden waren er zoveel schilderijen van wereldberoemde kunstenaars te zien op een tentoonstelling in het Rijksmuseum. De schilderijen variëren van begin zestiende tot begin twintigste eeuw. Tot de topstukken behoren imposante portretten van Cranach de Oudere, Veronese, Velázquez, Gainsborough, Reynolds, Sargent, Manet, Munch en uiteraard Rembrandt van Rijn.

meno Portret van Marten Soolmans / Portret van Oopjen Coppit, Rembrandt Harmensz. van Rijn, 1634

Marten en Oopjen van Rembrandt

High Society viert de verwerving van Rembrandts spectaculaire huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit door Nederland (Rijksmuseum) en Frankrijk (Musée du Louvre) in 2016 uit een particuliere verzameling. De schilderijen zijn voor het eerst na restauratie - begin 2018 afgerond – weer in volle glorie voor het publiek te zien. De tentoonstelling High Society is de opmaat voor het Rembrandtjaar in 2019, waarin de 350ste sterfdag van de grote kunstenaar uitgebreid zal worden herinnerd.

Audiotour met Cecile Narinx en Jort Kelder

Mode-expert Cecile Narinx en society watcher Jort Kelder vertellen in de audiotour over de veelal extravagante modedetails en ins-and-outs van de High Society door de eeuwen heen.

Gratis te downloaden via eigen smartphone, of te huur bij de tentoonstelling. Een geprinte versie van de tour is te leen bij de audiotour-balie.

veronese Paolo Veronese, Count Iseppo da Porto / Countess Livia da Porto Thiene, c. 1552. Baltimore, Walters Art Museum and Florence, Galleria degli Uffizi, Contini Bonacossi Collection

Sponsors en begunstigers

De tentoonstelling High Society wordt mede mogelijk gemaakt door het Blockbusterfonds, ING, FedEx en de Patronen van het Rijksmuseum.

De restauratie van Rembrandts portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit is mogelijk gemaakt door het Irma Theodora Fonds/Rijksmuseum Fonds, Philips en het Cevat Fonds/Rijksmuseum Fonds.

De verwerving van de portretten was mogelijk dankzij een gezamenlijke aankoop van de Staat der Nederlanden en de Republiek Frankrijk.

Publicatie

High Society door Jonathan Bikker (conservator onderzoek Rijksmuseum)
Nederlandse en Engelse editie. Vanaf maart 2018 te koop in de Rijksmuseumshop, via rijksmuseum.nl/shop en in de boekhandel. Prijs €25.

Bij de tentoonstelling verschijnt ook een Kunstschrift onder de titel Ten Voeten Uit. Ten tijde van de tentoonstelling te koop in het Rijksmuseum of in de boekhandel. Prijs €11.

Kaartverkoop

Kaarten zijn in de voorverkoop online te boeken. Ten tijde van de tentoonstelling zijn kaarten ook te koop aan de kassa. Er geldt géén toeslag.