#Hierteekenen 2020

In het kader van #hierteekenen zijn er de komende maanden de volgende activiteiten

Zondag 15 maart:

Modeltekenen

1 Laat je inspireren door de wereldberoemde Bernini (nu tijdelijk te zien in de tentoonstelling Carravagio-Bernini) en kom mee tekenen op de Voorhal. Iedereen is welkom om achter de ezel plaats te nemen en onder begeleiding van een kunstdocent te gaan tekenen.

Tijd: 11-16 uur doorlopend. Je kunt op elk gewenst moment starten, maar meld je wel even aan bij de workshop docent ter plekke.
Locatie: Voorhal
Deelname is gratis.
Tekentour

2 In maart en april gaan we naar de bijzondere tentoonstelling Dankzij Waller 2010-2020. Hier worden de belangrijkste aankopen vanuit het fonds van de kunsthistoricus en prentkenner François Gerard Waller getoond (1867-1934)

Samen met een van de Rijksmuseumworkshopdocenten (allemaal zelf kunstenaar) bekijk je in een uur een aantal werken, en krijg je door te oefenen een paar handige tekentips. Deze tour is eenvoudig, leuk én geschikt voor iedereen!

Tijd: om 11, 12, 13 en 14 uur.
Locatie: Informatiebalie in het Atrium
Deelname is gratis.

Rembrandts Tekenles

3 Ga een schelp natekenen, teken een landschap uit je hoofd, schets in 1 minuut een dier, en heb je wel eens goed naar je handen gekeken? Leer net als Rembrandt goed tekenen door te kijken en te doen.

Tijd: 11-16 uur doorlopend. Je kunt op elk gewenst moment starten, maar meld je wel even aan bij de workshop docent ter plekke.
Locatie: Picknick
Deelname is gratis.


Demonstratie verf maken

verfdemo Een schilder in de 17de eeuw deed alles zelf: hij koos zijn pigmenten, wist hoe ze gemalen moesten worden voor het beste effect, en met welke olie hij ze moest mengen om een soepele verf te maken. Rembrandt had zo zijn eigen manier: op het doek bracht hij de lagen nu eens dun, dan weer dik op, en greep soms zelfs naar het paletmes om te kunnen ‘boetseren’ met de verf. Kom kijken naar de verfdemonstraties in het Rijks

Tijd: 11-16 uur doorlopend.
Locatie: Voorhal
Deelname is gratis.


Kijk voor meer tekenactiviteiten eens naar het overzicht met workshops & cursussen.

Verdere data in 2020

17 mei, 21 juni, 19 juli, 16 augustus, 20 september, 18 oktober en 20 december.Waarom #hierteekenen?

 • In het Rijksmuseum raakt een mens al snel in een staat van verwondering. Hoe heeft iemand zoiets moois, interessants of gevoeligs kunnen maken?
 • Hoe komt het dat het me raakt? Wat zie ik nu eigenlijk precies?
 • Het vervelende is… we kijken tegenwoordig snel, vluchtig, oppervlakkig. We zijn snel afgeleid. Door andere mensen, door eigen gedachten, door een apparaatje dat trilt in een binnenzak.
 • Het zou mooi zijn als we ietsje beter kijken. Misschien moeten we wel leren kijken.
 • En het leuke is: dat kan. Het is heel simpel en iedereen kan het: tekenen!
 • Het is net als met “het gaat niet om de bestemming, maar om de reis”. Je hoeft helemaal niet te kunnen tekenen, want het gaat niet om het resultaat maar om het kijken naar wat je wilt tekenen.
 • Dan zie je dingen die je daarvoor nooit waren opgevallen. Je ziet verhoudingen, details, lijnen… je komt dichter bij het geheim van de kunstenaar.
 • Daarom gaat het Rijksmuseum een campagne voeren: #hierteekenen.
 • Ja met dubbel ee want de architect van het Rijks bedacht al in 1885 een Teekenschool. Als je wilt, kun je daar leren teekenen, schilderen, fotograferen, enz. maar dat hoeft niet.
 • Eigenlijk kán iedereen al teekenen. We doen als kind niets liever maar daarna moeten we schrijven, praten en rationeel denken.
 • Wij adviseren: ga weer eens teekenen. Dat kan met de eenvoudigste middelen: een stukje papier en een potlood, een stoep en een krijtje.

In het Rijksmuseum zijn mensen die willen tekenen, altijd welkom.

Mogelijk gemaakt door
ing