Zelfstandig bezoek

Komt u met uw leerlingen naar het museum zonder Rijksmuseum rondleider? Wij adviseren u gebruik te maken van de SnapGuide of de Rijksmuseum App. Boek in ieder geval uw bezoek, zodat wij weten van uw komst.

SnapGuide

Met SnapGuide kiezen leerlingen via hun telefoon hun persoonlijke held als gids. Deze gids leidt de leerlingen rond door het Rijksmuseum en geeft hen verschillende 'challenges'.

Met NikkieTutorials, Rafael van der Vaart, Ronnie Flex, Mertabi, Teske, Jiami, Defano of Furtjuh het museum door? Met SnapGuide bepalen leerlingen zelf wie hen rondleidt.

De bekende YouTubers en artiesten geven een persoonlijke tour en dagen leerlingen uit om mee te doen aan verschillende challenges. Met de camera in hun hand ontdekken zij de kunst en geschiedenis van de Gouden Eeuw en de persoonlijke favorieten van hun held. Leerlingen delen hun vondsten met de leraar, klasgenoten of de hele wereld!

Let op: SnapGuide werkt alleen op de smartphone.

Rijksmuseum App

Bovenbouw leerlingen raden wij aan gebruik te maken van de gratis Rijksmuseum app. Met tours, wayfinding en de collectie onder één knop. De app is gratis te downloaden in de App Store of Google Play.

De tours zijn ook beschikbaar op een huurtoestel in het museum. De kosten voor het huren zijn 5 euro per toestel.

TIP: In de app kan ook een eigen route samengesteld worden.

Boeken

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus is dit programma momenteel niet boekbaar. Het programma zal zo snel mogelijk weer boekbaar zijn.

Voor wie

VMBO, HAVO en VWO

Duur

Vaste routes van ca. 60 minuten.

Hoe?

  • Laat leerlingen het filmpje zien (bij voorkeur op mobiel) voorafgaand aan hun bezoek.
  • Laat leerlingen voorafgaand aan het bezoek de Rijksmuseum App downloaden
  • Leerlingen openen, in het museum, op hun smartphone: rijksmuseum.nl/snapguide.
  • Er is gratis WIFI.
  • Gebruik van koptelefoon is verplicht. Er zijn Philips Flite koptelefoons beschikbaar als leerlingen deze zelf niet hebben.
  • Geen eigen telefoon? Geen probleem! Leerlingen kunnen ook samenwerken op een telefoon.

Belangrijk

Benadruk dat leerlingen hun filmpjes en/of foto’s opslaan na elke challenge. Als zij de hele tour hebben doorlopen, uploaden zij al hun filmpjes. Zij mailen deze via een link naar u, zodat u de filmpjes in de les kunt gebruiken.

Inhoud

In deze Rijksstudio’s staan verzamelingen van kunstwerken die bij de verschillende guides aan bod komen. Zo krijgt u een goede impressie van de tours.

Lesstof

Geschiedenis

Tijdvak 6: Regenten en Vorsten
6b de bijzondere plaats in staatkundig opzicht en de bloei in economisch en cultureel opzicht van de Nederlandse Republiek
6c wereldwijde handelscontacten, handelskapitalisme en het begin van een wereldeconomie

CKV

SnapGuide is de ideale culturele activiteit waarin leerlingen ervaringen op doen met nieuwe kunstuitingen (Domein B), deze op speelse wijze onderzoeken (domein C) en hierop creatief reflecteren (Domein D)

Kunst Algemeen

Burgerlijke cultuur in Nederland in de 17de eeuw

  • Kerndoelen – Mens en Maatschappij: 36, 37, 38, 40, 43
  • Kerndoelen – Kunst en Cultuur: 48, 49, 51, 52