Expeditie Rijksmuseum

Drie verhalen uit de 17de eeuw komen tot leven op het podium van het Rijksmuseum theater. Leerlingen kijken vanuit verschillende perspectieven en ontdekken en onderzoeken waarom deze eeuw de Gouden Eeuw wordt genoemd. En waarom dit ter discussie staat. Voor wie was de eeuw van goud en voor wie niet? Wat vinden de leerlingen daarvan?

Het programma brengt drama en historische beleving, zo komt de geschiedenisles tot leven. Acteurs spelen de verhalen van Rembrandt, Hugo de Groot en Nova Zembla. Was het een Gouden Eeuw voor iedereen? Leerlingen leren kritisch te kijken naar de kunst in een rondleiding langs omstreden werken. Stellingen worden voorgelegd. Moet het werk van J.P. Coen wel blijven hangen? En welk tekstbordje moet daar dan bij? Hoe behandel je verschillende perspectieven op de geschiedenis? Na de rondleiding debatteren de leerling over stellingen met als hoofdvraag: hoe vertel je (als museum) de complete geschiedenis? Een debat dat ook binnen het museum wordt gevoerd.

Tips voor in de klas

Het onderzoek begint al in de klas. Leerlingen verkennen met deze online collectie in Rijksstudio alvast de verhalen over Rembrandt, Hugo de Groot en de ontdekkingsreizigers van Nova Zembla.

Praktische informatie

In het museum en in de Teekenschool is een nieuwe manier van doen en laten, een klein beetje anders maar net zo leuk als vanouds. Het is niet nodig om naast het programma nog een aparte starttijd te boeken. Het programma is in de Teekenschool, te vinden in de tuin van het Rijksmuseum. Zorg ervoor dat je 15 min van te voren aanwezig bent, zodat het programma op tijd kan beginnen. Alle programma’s houden rekening met voldoende afstand en extra hygiëne maatregelen zodat de leerlingen een veilig bezoek kunnen hebben.

Bij dit programma wordt de klas in drie groepen verdeeld. Bij elke groep moet 1 begeleider vanuit school mee. Neem dus minimaal drie begeleiders mee.

Voor wie

Bij dit programma wordt de klas in 3 groepen verdeeld. Het is noodzakelijk dat elke groep 1 begeleider vanuit school heeft. Neem dus minimaal 3 begeleiders mee.

Boeken

Waar

Het programma start in de Teekenschool, Hobbemastraat 25 (tegenover het Zuiderbad). Meld je daar uiterlijk 15 minuten voor aanvang.

Duur

2,5 uur

Prijs

€ 225 voor 36 leerlingen, inclusief min. 3, max. 6 begeleiders

Met de Cultuurkaart kunt u ook deelnemen aan onze onderwijsprogramma’s

Kerndoelen

Mens en maatschappij 36, 37, 40
Kunst en cultuur 50, 52