Citroen van toen

Een simpel stuk fruit, te vinden in de fruitschaal van nu én op stillevens van toen. Een citroen, met verhalen over handel, eten en vakmanschap. Een creatieve workshop waar leerlingen met zelfgemaakte verf het verhaal van de citroen uitbeelden. Een klein onderwerp met een groot verhaal.

Waar kwamen citroenen toen vandaan? En waarom staan ze op zoveel schilderijen? In het museum ontdekken de leerlingen het verhaal van de citroen door te kijken naar stillevens. Levensecht staan ze afgebeeld tussen de kazen en wijnglazen. Maar hoe deden de kunstenaars uit de 17de eeuw dat? In het atelier gaan de leerlingen zelf aan de slag. Ze maken verf op basis van eigeel. Net zoals de 17de -eeuwse schilders dat deden. Daarmee schildert iedereen zijn eigen citroen, realistisch of abstract.

Tips voor in de klas

Met de digitale collectie in Rijksstudio kun je de klas voorbereiden op de workshop. Zo kunnen de leerlingen zich alvast verdiepen in de verhalen en symboliek van stillevens.

Praktische informatie

In het museum is een nieuwe manier van doen en laten, een klein beetje anders maar net zo leuk als vanouds. Het is niet nodig om naast het programma nog een aparte starttijd te boeken.
Het programma is in de Teekenschool, te vinden in de tuin van het Rijksmuseum. Zorg ervoor dat je 15 min van tevoren aanwezig bent, zodat het programma op tijd kan beginnen. Alle programma’s houden rekening met voldoende afstand en extra hygiëne maatregelen zodat de leerlingen een veilig bezoek kunnen hebben.

In de workshop kunnen maximaal 32 leerlingen meedoen, hiervan kan niet worden afgeweken. Workshops dienen tenminste drie weken voor aanvang te worden geboekt.

Voor wie

Let op: 32 deelnemers per rondleider is een absoluut maximum. Meer leerlingen worden niet meegenomen in de workshop.

Boeken

Waar

Het programma start in de Teekenschool, Hobbemastraat 25 (tegenover het Zuiderbad). Meldt u zich daar alstublieft uiterlijk 15 minuten voor aanvang.

Duur

2 uur

Prijs

Prijs: € 225 voor 32 leerlingen, inclusief 2 begeleiders (vereiste)

Met de Cultuurkaart kunt u ook deelnemen aan onze onderwijsprogramma’s.

Voor voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs geldt dat meer begeleiding mogelijk is in overleg.

Kerndoelen

Mens en maatschappij 36, 37, 40
Kunst en cultuur 48, 50, 52

Annuleren

Annuleren is na betaling niet meer mogelijk, tenzij het Rijksmuseum oordeelt dat er sprake is van evidente overmacht. Onder evidente overmacht wordt niet verstaan annulering wegens (dreigende) ziekte, ook niet als die gerelateerd is aan COVID-19. Overleg voorafgaand aan het maken van een boeking op onze website of de schooldirectie en ouders akkoord zijn met het Rijksmuseumbezoek. Alleen het museum kan een bezoek annuleren indien het dat noodzakelijk acht, bijvoorbeeld n.a.v. maatregelen en/of instructies van de bevoegde autoriteiten. Bekijk ook onze algemene voorwaarden.