Een nieuwe koning, een nieuw portret

16 januari 2014 t/m 15 april 2014

Beeldend kunstenaars Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten zijn geselecteerd om een officieel staatsieportret van Koning Willem-Alexander te maken.

Schetsontwerpen voor het staatsieportret van Koning Willem-Alexander

foto Schetsontwerpen van Iris van Dongen (gebaseerd op een portretfoto van Jeroen van der Meyde), Rineke Dijkstra en Femmy Otten (vlnr)

Een expertcomité maakte de keuze op basis van de schetsontwerpen die door twaalf kunstenaars werden ingediend. Unaniem heeft het comité gekozen voor drie schetsontwerpen waarin Koning Willem-Alexander als icoon van het koningschap wordt afgebeeld. De portretten wortelen in de traditie van Nederlandse staatsieportretten, terwijl de kunstenaars tegelijkertijd trouw zijn gebleven aan hun eigen oeuvre.

Van Dongen, Dijkstra en Otten wisten een consciëntieus en opmerkelijk goed uitgewerkt portret af te leveren. De portretten kunnen besteld worden door ministeries, provincies, gemeenten, ambassades, rechtbanken en andere geïnteresseerden waaronder particulieren.

Enorme stimulans

Minister Bussemaker (OCW) is verguld met de keuze: “Deze eervolle opdracht is een enorme stimulans voor de kunstenaars en voor de beeldende kunst als geheel. Het laat maar weer eens zien wat voor talent we in huis hebben – in de volle breedte.” Het ministerie van OCW gaf het Mondriaan Fonds de opdracht om de totstandkoming van drie staatsieportretten te begeleiden.

De kunstenaars

Iris van Dongen (Tilburg, 1975) heeft twee schetsontwerpen gemaakt vanuit verschillende standpunten: een vriendelijke koning die de kijker recht aankijkt en een formeel portret van de koning in een statiger pose. In het definitieve staatsieportret wil Van Dongen beide standpunten laten samensmelten.

Rineke Dijkstra (Sittard, 1959) besloot een uitgangspunt te kiezen waarin de perceptie van het moderne koningschap door de geportretteerde en de beschouwers een grote rol speelt. De koning wordt op een even intense als genuanceerde wijze getoond als individu.

Femmy Otten (Amsterdam, 1981) is in haar schetsontwerp op zoek gegaan naar een eenheid van de geportretteerde en zijn functie. Zij combineert het portret met elementen uit de heraldiek van het koningshuis. Het schetsontwerp van Femmy Otten heeft een grote mate van verfijning.

Rondleiding Oranje Tour

De schetsontwerpen voor het staatsieportret van Koning Willem-Alexander maken deel uit van de Oranje Tour, een wandeling langs portretten en soms raadselachtige historische voorwerpen waarbij een boeiend verhaal ontstaat over de betekenis van de Oranjes in de Nederlandse geschiedenis. Meer informatie en reserveren