Calder at the Rijksmuseum

21 juni 2014 t/m 5 oktober 2014

Deze zomer zijn de Rijksmuseumtuinen het decor voor veertien sculpturen van Alexander Calder (1898-1976). Nooit eerder was een vergelijkbaar aantal grote werken van Calder in de buitenlucht bijeen.

calder2 Calder, Brasilia, 1965. Collection Fondation Pierre Gianadda, Zwitserland. © 2014 Calder Foundation, New York / Artists Rights Society, New York. Foto: Olivier Middendorp

Speelse sculpturen in de openbare museumtuinen

Op uitnodiging van het Rijksmuseum maakte Alfred Pacquement, voormalig directeur van Centre Pompidou in Paris, een selectie van Calders mobiles, stabiles en standing mobiles uit internationale musea en privécollecties.

De tentoonstelling is de tweede in een reeks van vijf jaarlijkse internationale beeldententoonstellingen in de Rijksmuseumtuinen en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij en the Terra Foundation for Amercian Art.

Mobiles, stabiles en standing mobiles: Calders bekende beeldenfamilies zijn vertegenwoordigd in de tentoonstelling door achttien bruiklenen van museale en privécollecties uit Europa en de Verenigde Staten: veertien buiten en vier binnen. Na de bronzen en fiber figuren van Henry Moore vorig jaar, vormen zij een prachtige setting in de stadse oase rondom het neogotische museumgebouw.

Calder at the Rijksmuseum toont werken van o.a. the Calder Foundation, New York | Pierre Gianadda, Martigny | Musée National d’Art Moderne Centre Pompidou, Paris | Middelheim Museum, Antwerp en the UNESCO Works of Art Collection.

De Rijksmuseumtuinen zijn dagelijks vrij toegankelijk van 9-18 uur.