Dick Bruna. Kunstenaar

27 augustus 2015 t/m 15 november 2015
Philipsvleugel

Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van nijntje presenteert het Rijksmuseum Dick Bruna. Kunstenaar, een tentoonstelling waarin het werk van grafisch vormgever en kunstenaar Dick Bruna (1927) voor het eerst in een internationale kunsthistorische context wordt belicht. Prenten en tekeningen van Bruna’s grote voorbeelden Henri Matisse, Fernand Léger, Willem Sandberg, H.N. Werkman en Bart van der Leck zijn te zien naast zijn eigen boekomslagen, affiches, collages en tekeningen. In de presentatie van totaal 120 objecten ontbreekt nijntje zelf uiteraard niet.

nijntje voor het eerst te midden van inspiratiebronnen

Meer dan een halve eeuw grafische hoogtepunten

foto3 Dick Bruna in restauratiestudio rijksmuseumDick Bruna. Kunstenaar toont de hoogtepunten van meer dan een halve eeuw grafisch werk. Bruna’s kenmerkende stijl van heldere lijnen, primaire kleuren en geabstraheerde vormen in het platte vlak is te zien in zijn boekomslagen voor onder meer de detective-reeksen De Schaduw (Havank) en Maigret (Georges Simenon) uit de Zwarte Beertjes uitgaven, affiches voor de uitgeverij A.W. Bruna & Zn. en de Nederlandse Melkunie en ontwerpen voor nijntje.

Verbanden en verwantschappen

Hoewel Dick Bruna kunstenaars als Matisse, Léger, Werkman en leden van De Stijl meermaals in interviews noemt als zijn artistieke voorbeelden, is dit de eerste keer dat de kunsthistorische rode draad in zijn oeuvre zo uitgebreid zichtbaar wordt gemaakt. Het Rijksmuseum onderzocht de kunsthistorische verbanden met de andere kunstenaars en putte uit de rijke eigen prentencollectie om de verwantschappen met andere kunstenaars te tonen. Door Bruna’s creaties naast zijn inspiratiebronnen te plaatsen, zien we in een oogopslag deze invloed en inspiratie. Bruna combineert technieken, zoals knippen en het loslaten van perspectief, uit de kleurrijke Franse avant-garde met de strenge beeldtaal en het kleurenpalet van De Stijl. Omgekeerd bewonderden Picasso, Rietveld en archtect J.J.P. Oud de omslagen en affiches van Bruna om hun eenvoud en helderheid.

nijntje

foto2 Illustratie Dick Bruna © copyright Mercis bv, 1997In de presentatie van totaal 120 objecten wordt ook stilgestaan bij het ontwerpproces van nijntje. Nergens wordt Bruna’s vakmanschap, geduld en de kunst om met kleur de ruimtelijkheid in het platte vlak te tonen, meer duidelijk dan in de – ogenschijnlijk zo simpele - creatie van het wereldberoemde konijn.

Bruiklenen

Voor deze presentatie is geput uit de langdurige bruikleen van 160 tekeningen, affiches, prenten en ontwerpen van Dick Bruna, die Mercis bv in het voorjaar van 2011 overdroeg aan het Rijksmuseum. Ook leende het Rijksmuseum werk van het Centraal Museum Utrecht, het Stedelijk Museum Amsterdam en de privécollectie van Dick Bruna.

Catalogus en prentenboek

Bij Dick Bruna. Kunstenaar verschijnt een catalogus in het Nederlands en Engels.
Auteur Caro Verbeek| 100 pagina’s full colour, paperback | NL-ISBN 978-94-91714-58-0 |
ENG-ISBN 978-94-91714-67-2
Ook komt het prentenboek Dick Bruna in het Rijksmuseum uit | ENG-NL ISBN 978-94-91714-68-9

Rijkslezing

Spreker: Caro Verbeek, samensteller van de tentoontstelling en conservator 20ste eeuw van het Rijksmuseum | zondag 13 september 2015, 14–15 uur | € 15 (excl. museumticket). Klik hier voor meer informatie over de Rijkslezing.

Kinderworkshop Tekenen met inkt

Kinderen 6–12 jaar laten zich inspireren en gaan in de Teekenschool aan de slag met zelfgemaakte inkt. 12 september 2015 t/m 3 juli 2016 | Elke zaterdag en zondag 14–16 uur | in de herfstvakantie dagelijks 14 -16 uur | ca. 2,5 uur | € 10 Klik hier voor meer informatie over de kinderworkshop Tekenen met inkt.

Bruna producten

Speciaal voor de tentoonstelling zijn er ruim 30 producten ontwikkeld met afbeeldingen van Dick Bruna’s boekomslagen, grafisch werk en nijntje | verkrijgbaar in Museumshop en webwinkel.

De tentoonstelling Dick Bruna. Kunstenaar is te zien van 27 augustus – 15 november 2015
in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.