Bloemenkabinetten

24 april 2015 t/m 30 november 2015
Prentenkabinetten

In drie prentenkabinetten is t/m 30 november 2015 een selectie van de mooiste bloemenprenten en – tekeningen door de eeuwen heen te zien.

Prentenkabinet 17de Eeuw

roos Roos en vijf insecten, toegeschreven aan Christoffel van den Berghe, 1618Bloemen waren een kostbaar luxeartikel dat alleen voor de rijken was weggelegd. Stillevens met bloemen werden ongekend populair in de tweede helft van de 17e eeuw door de opkomst van de botanie en toename in kennis van planten en bloemen uit exotische gebieden. Dit was terug te zien in de schilderkunst, prenten en tekeningen.

Prentenkabinet 18de Eeuw

Tijdens de 18e eeuw richtten kunstenaars zich vooral op de verzamelaars. De kunstenaars maakten composities met vele soorten bloemen die hun bloeiperiode lang niet allemaal tegelijk hadden. Ze gebruikten deze gekleurde bloemstudies bij het samenstellen van boeketten op papier. Ook fungeerden tekeningen als illustraties bij prijslijsten van bloemen.

Prentenkabinet 19de Eeuw

behangsel Behangselpapier met tuinboonmotief, Gerrit Willem Dijsselhof, 1898Bloemen speelden in de 19e eeuw een steeds belangrijker rol in het interieur: traditionele geschilderde bloemstillevens aan de wand en bloemen op behang, meubelstoffen, gordijnen en vloerkleden. Deze originele interieurs zijn buitengewoon zeldzaam, maar de vellen behangselpapier die door het Rijksmuseum worden getoond geven een indruk van de oorspronkelijke kleurenweelde van een kamer omstreeks 1900.