70 jaar Nederlandse postzegels in het Rijksmuseum

26 april 2017 t/m 6 november 2017
20ste Eeuw

Vanaf vandaag is in het Rijksmuseum een presentatie te zien van 70 jaar Nederlandse postzegels. Onze postzegels behoren tot de meest opzienbarende ter wereld. De presentatie toont onder andere de foto's van Vincent Mentzel, originele ontwerpen van Irma Boom en een drukvel van de nieuwe postzegels uitgegeven naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Koning Willem-Alexander. Deze presentatie is tot stand gekomen in samenwerking met het Museum voor Communicatie in Den Haag.

Met o.a. de nieuwe postzegels Koning Willem-Alexander 50 jaar

beeld Er zijn postzegels van meer dan 35 uitgiftes van onder andere Wim Crouwel, Rineke Dijkstra en Anton Corbijn te zien uit de periode 1946 tot en met 2017. Daarnaast toont de presentatie ook de orginele foto's en ontwerpen van de permanente postzegels met Koningin Beatrix en Koning Willem-Alexander.

De postzegels werden in Nederland uitgegeven door het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie (PTT). De speciale Dienst Esthetische Vormgeving, opgericht in 1945, waakte over de visuele communicatie van het bedrijf en begeleidde ook de grafische vormgeving van de postzegels. De beste grafische vormgevers werden ingeschakeld, maar ook fotografen, kunstenaars en striptekenaars. Postzegels vormen zo een staalkaart van de meest avontuurlijke en spraakmakende Nederlandse grafische vormgeving.

De PTT werd in 1989 verzelfstandigd tot Koninklijke PTT Nederland (KPN). Tegenwoordig geeft PostNL de Nederlandse zegels uit. Door e-mail zijn ze steeds minder nodig. Sinds kort is er geen eigen adviseur meer voor de grafische vormgeving.

Naast de standaardzegels zijn er talloze zegels bij bijzondere gelegenheden uitgegeven. Dit jaar bijvoorbeeld bij de 50ste verjaardag van Koning Willem-Alexander of 100 jaar De Stijl. Door hun actualiteit geven Nederlandse postzegels ook een tijdsbeeld.

De presentatie is te zien van 26 april 2017 tot en met 6 november 2017 op de afdeling 20ste eeuw (1950-2000) op de bovenste verdieping van het Rijksmuseum.