Het oppervlak van De Nachtwacht is uitgebreid onderzocht met verschillende beeldvormende technieken. Echter, soms is aanvullend onderzoek nodig om de schildersmaterialen nader te karakateriseren en om een beter begrip te krijgen waarom Rembrandt bepaalde keuzes heeft gemaakt.

Hoe werkt het?

Onderzoekers voerden puntmetingen uit met de techniek FORS (Fiber Optic Reflectance Spectroscopy). Het principe van deze techniek is relatief eenvoudig: het schilderij wordt belicht met een lichtbron, waarna het gereflecteerde licht met een optische vezel wordt opgevangen. De pigmenten en bindmiddelen in het schilderij reflecteren elk op een andere manier het licht terug en kunnen aan de hand hiervan om die reden worden gekarakteriseerd.

De diepte in zonder aan te raken

Omdat FORS een klein en handig instrument is, kunnen onderzoekers het gemakkelijk over het schilderij heen bewegen zonder het verfoppervlak te raken. Met deze techniek hebben we specifiek gekeken naar verfgebieden zoals goed bewaarde rode lakken, blootliggende grondering, pasteuze verfstreken, maar ook naar beschadigde gebieden.