Van een hemd uit de 17de eeuw tot een jarretel uit het begin 20ste eeuw. De presentatie Onder/Goed in de Special Collections laat de ontwikkeling van ondergoed zien van 1640 tot 1940.

Waar in de 17de eeuw onderkleding functioneel was, speelt mode vanaf de negentiende eeuw een steeds grotere rol. Met korsetten, onderrokken, hoepelrokken, chemises (hemden) en directoires (broekjes). De presentatie is te zien tot 16 december 2024 in het Rijksmuseum.

Bijzondere objecten

Een onberispelijk schoon hemd stond voor properheid en was tegelijkertijd een statussymbool, omdat het hele jaar door schoon lijfgoed helder water vereiste en een uitgebreide garderobe. Zo is in deze presentatie een versierd hemd met brede kloskant te zien. Deze is vermoedelijk gedragen door Willem Frederik, graaf van Nassau-Dietz uit Friesland, die in 1645 Prins van Oranje werd.

Schoonheidsideaal

Ondergoed, zoals korsetten, hoepelrokken, foundation garments, bh's en shapewear, speelt een belangrijke rol bij het voldoen aan het heersende schoonheidsideaal. Eeuwenlang zorgt het korset voor het gewenste silhouet. In de 17de eeuw versmalde het de taille, duwde de borsten omhoog en hield de rug kaarsrecht. In de 18de eeuw kwam de nadruk te liggen op de heupen, die met hoepelrokken werden verbreed en in de 19de eeuw op de billen.

Lingerie

In de loop der eeuwen krijgt het ondergoed meer versiering. Vanaf het derde kwart van de 19de eeuw krijgt ondergoed een verleidelijker functie door het gebruik van kant, zijde en bijzondere kleurcombinaties, zoals een onderjurk van roze crêpe de chine afgezet met een brede strook appliqué-kant en een bijpassend broekje, die in de presentatie te zien is.

Vormgeving

De presentatie is vormgegeven door het Franse architectenbureau Wilmotte & Associés.

tot 23 maart 2025
Special collections

ADRES

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

TOEGANKELIJK

Rolstoeltoegankelijk
Liften op elke verdieping
Hulphonden toegestaan

VEELGESTELDE VRAGEN

Er is een gratis garderobe
Foto's maken mag
Er is gratis WiFi