
20ste eeuw
t/m 10 november 2026
Ieder half jaar zijn er in het Rijksmuseum nieuwe presentaties te zien in de afdeling 20ste eeuw. In deze editie worden werken van vrouwelijke kunstenaars voor het voetlicht gebracht.
Ada Crone
Ada Crone (1893–1996) had al op jonge leeftijd een brede interesse in kunst en geschiedenis. Vanuit haar ouderlijk huis keek ze uit op het Rijksmuseum, dat later een belangrijke rol zou spelen in haar leven. Begin twintigste eeuw werd ze een centrale figuur in de Haagse kunstwereld. Ze schonk meer dan tweehonderd objecten aan het Rijksmuseum en de Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst (VVAK), en droeg daarmee bij aan de opbouw van twee nieuwe verzamelgebieden: Aziatische kunst vanaf de jaren twintig en twintigste-eeuwse toegepaste kunst vanaf 1966. Voor haar kinderen maakte zij in de jaren 1920 een serie marionetten met stoffen uit een stalenboek van de Wiener Werkstätte. De even fragiele als expressieve poppen tonen we nu in de afdeling 20ste eeuw.
Wilhelmina Drupsteen
Wilhelmina Cornelia Drupsteen (1880–1966) verwierf bekendheid met haar vernieuwende grafische ontwerpen en haar actieve betrokkenheid bij de vrouwenbeweging. Een belangrijk moment in haar carrière was de tentoonstelling De Vrouw 1813–1913, die in het teken stond van vrouwenkiesrecht. Drupsteen won de ontwerpwedstrijd voor het officiële affiche van deze tentoonstelling. Naast grafisch werk omvat haar oeuvre ook stillevens, portretten, genrestukken, landschappen en esoterische voorstellingen. Haar kinderportretten zijn zeldzaam, zoals het portret van de zesjarige Madeleine Eulalie Land dat het Rijksmuseum onlangs aankocht. Het is samen met het affiche van De Vrouw 1813–1913 nu voor het eerst te zien.
Julie de Graag
Strakke lijnen, kleurcontrasten en vereenvoudigde vormen kenmerken het werk van Julie de Graag (1877-1924). De Graag specialiseerde zich in het maken van houtsneden en werkte daarbij met hard kopshout, dat lastiger te bewerken is dan het zachte langshout maar mooiere en verfijndere afdrukken oplevert. Haar ongekende beheersing van deze techniek is bewonderingswaardig. Inspiratie vond De Graag in de natuur en haar omgeving: (huis)dieren, planten, landschappen en mensen. Van haar hand is nu een Portret van een jonge vrouw en verschillende ex libris ontwerpen te zien.
Iris de Leeuw
Iris de Leeuw (1944) begon haar politiek geëngageerde loopbaan in Maastricht waar zij als enige vrouw deel uit maakte van het kunstenaarscollectief Luuks Laboratorium (1966-1967), dat banden onderhield met de ludiek-anarchistische beweging Provo. Na vorig jaar haar haar Speespak broeken te hebben getoond, geven we nu aandacht aan haar zeefdrukken. Als affichemaker/zeefdrukker maakte De Leeuw naam met speelse, soms provocerende affiches voor studentenverenigingen, de vrouwenbeweging, culturele activiteiten en linkse actiegroepen.
Bep Rietveld
Tijdens de tweede wereldoorlog werd de Nederlandse bevolking van de kolonie in Indonesië stapsgewijs door de Japanse bezetter massaal opgesloten in interneringskampen. Hierbij werden vrouwen en kinderen van mannen gescheiden. Bep Rietveld (1913-1999) was een van de vrouwen die opgesloten zat. Als kunstenaar vond zij troost in het portretteren van haar medegevangenen. Het gaf houvast om iets moois te maken. Bep Rietvelds dochter schonk eerder een zelfportret uit 1932 en onlangs twee kampportretten die nu voor het eerst worden getoond.
t/m 10 november 2025
20ste eeuw
ADRES
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam
TOEGANKELIJK
Rolstoeltoegankelijk
Liften op elke verdieping
Hulphonden toegestaan
VEELGESTELDE VRAGEN
Er is een gratis garderobe
Foto's maken mag
Er is gratis WiFi