Muziek! toont de diverse reeks traditionele functies die muziek in Europa vervult. Met wel 60 werken uit drie verschillende eeuwen!

Zestiende eeuw

De presentatie belicht de verschillende functies die muziek van oudsher in Europa had. In de 16de-eeuwse prentenkabinet staan ceremonies centraal. Muziek was een belangrijk onderdeel van optochten, kroningen, bruiloften en andere belangrijke evenementen en verleende een gevoel van grootsheid en pracht. Op deze manier werden boodschappen over macht, rijkdom en religieuze toewijding overgebracht.

Zeventiende eeuw

In de vroege zeventiende eeuw wordt getoond hoe muziek bruggen sloeg tussen verschillen in sociale status of culturele achtergrond. Kunstenaar Jan van de Velde II kon dit als geen ander verbeelden. Met muziek wordt het samenkomen gevierd, hoe klein of groot ook.

Achttiende eeuw

Het prentenkabinet van de 18de eeuw werpt licht op het werk van de opmerkelijke Franse kunstenaar Jean-Antoine Watteau (1684-1721). Zijn betoverende genrescènes, bekend als de fête galantes, tonen elegant geklede personen die zich bezighouden met muziek maken en buitenamusement, waarbij de liefde een centraal thema is.

MUZIKALE OMLIJSTING

De componisten van de muziek die te horen is op zaal, zijn Emmanuel Adriaenssen (1540/55 – 1604), Constantijn Huygens (1596-1687), Nicolaus à Kempis (c. 1600-1676), Johannes Schenck (1660-1712), Adrian Valerius (1570/75-1625), Nicolas Vallet (c. 1583-1642) en anderen.

Met dank aan

De aanstelling van Giovanni Paolo Di Stefano, conservator muziekinstrumenten van het Rijksmuseum, wordt mogelijk gemaakt door Stichting Kramer-Lems/Rijksmuseum Fonds.

Prentenkabinet
1 juni t/m 17 november

ADRES

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

TOEGANKELIJK

Rolstoeltoegankelijk
Liften op elke verdieping
Hulphonden toegestaan

VEELGESTELDE VRAGEN

Er is een gratis garderobe
Foto's maken mag
Er is gratis WiFi