Kunst der ontmoeting. Zo omschrijft de Koreaanse kunstenaar Lee Ufan zijn werk zelf. De minimalistische sculpturen zorgen voor een moment van rust aan het Museumplein.

Reflectie

In een setting die je zelf mag ervaren nodigen de werken uit tot reflectie en stilstand in een snel veranderende wereld. Reflectie en stilstand is een doorlopend thema in het werk van Lee Ufan. Deze zomer zijn de tuinen van het Rijksmuseum het podium voor zijn eerste solotentoonstelling in Nederland.

Dialoog

Negen iconische sculpturen van steen en metaal gaan de dialoog aan met de natuur en de architectuur van het museum. Zeven werken in de tuinen en een sculptuur in het gebouw zelf. Speciaal voor het Rijksmuseum voert Lee Ufan sommige van zijn sleutelwerken opnieuw uit. De mix van recente en eerdere beelden in deze unieke context is van 28 mei t/m 27 oktober 2024 gratis te ervaren in de tuinen.

Over Lee Ufan

Lee Ufan (1936) is een de oprichters van de Japanse avant-garde beweging Mono-ha (School van Dingen), die ruwe materialen en elementen, zoals steen, ijzer en water, gebruikt om de relatie tussen objecten en ruimte te onderzoeken. Lee maakt behalve sculpturen ook schilderijen en is dichter en filosoof. Zijn werk is wereldwijd opgenomen in de collecties van o.a. het MoMA, Centre Pompidou en de Tate Gallery.

Elfde editie

Het is de elfde editie van de jaarlijkse beeldententoonstelling van het Rijksmuseum. Eerder waren beelden van o.a. Henry Moore, Alexander Calder en Joan Miró te zien. De tentoonstelling van Lee Ufan is samengesteld door gastconservator Alfred Pacquement, voormalig directeur van Centre Pompidou en Mels Evers, conservator 20ste-eeuwse kunst van het Rijksmuseum.

Toegankelijkheid

De tuinen zijn rolstoeltoegankelijk

Rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal op 15 juni, 20 juli, 17 aug en 14 sept
Rondleidingen voor blinde en slechtziende mensen op 5 juli, 2 aug en 6 sept

Speciale dank

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Don Quixote Foundation/Rijksmuseum Fonds, Pon en de Rijksmuseum Club. 

28 mei t/m 27 okt
Gratis

Waar

Rijksmuseumtuinen

Adres

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

1:30 min