Uitzonderlijk vernieuwend, vermakelijk en vol lef: Frans Hals was een van de meest bepalende schilders van de 17de eeuw. Zijn eigenzinnige, losse schilderstijl werd zo invloedrijk dat je bijna zou vergeten dat hij hier de grondlegger van was. Ontdek de streken van Frans Hals in een unieke tentoonstelling met zo’n vijftig werken uit (inter)nationale topcollecties.

Online special ‘De streken van Frans Hals’

In de online special De streken van Frans Hals neemt actrice Eva Van der Gucht de bezoeker mee naar het 17de-eeuwse Haarlem waar Frans Hals dé schilder was bij wie je moest zijn voor een goed portret. Of het nu ging om een statige regent, een verliefd stel, een muzikant, een visverkoopster of een lachend kind, met zijn vernieuwende schilderstijl bracht Frans Hals de geportretteerden tot leven. In de special kom je meer te weten over Frans Hals zélf en je leert waarom zijn schilderstijl zo revolutionair was. Bovendien is het mogelijk tot op het kleinste detail in te zoomen op zijn schilderijen.

Voor het eerst te zien in Amsterdam

Uit het enorme oeuvre van Frans Hals is een selectie van zo’n 50 sleutelwerken gemaakt. Deels uit de eigen collectie van het Rijksmuseum (zoals De vrolijke drinker en Portret van een stel) en deels dankzij bijzondere bruiklenen, waar we uiterst dankbaar voor zijn. Zo is de De lachende cavalier uit de Wallace Collection in Londen te zien, een werk dat normaal nooit reist, maar ook Catharina Hooft met haar min en Malle Babbe (Gemäldegalerie, Berlin), Familie in een landschap (Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid) en Jonge vrouw met een uitstalling van groente en fruit (Privécollectie Bridgenorth). Nog een primeur: het groepsportret Feestmaal van de officieren van de Sint-Jorisschutterij uit 1616 (Frans Hals Museum, Haarlem), verlaat voor het eerst ooit de stad Haarlem.

Elk schilderij toont Frans Hals’ schaamteloze ambitie om de zwierigste portrettist van de 17de eeuw te zijn.

Rutger Pontzen, de Volkskrant *****

Volg zijn ontwikkeling op de voet

Centraal in de tentoonstelling staat de stijl van Frans Hals, die even los als levendig was. Een stijl die hem aanzien gaf en waarmee hij wordt gezien als voorloper van het impressionisme. Met de ongeveer 50 werken is het gelukt je als bezoeker deelgenoot te maken van zijn ontwikkeling, waarbij hij steeds meer met conventies durft te breken en vol vertrouwen zijn eigen(wijze) weg vindt. Tegelijk geeft de tentoonstelling een boeiend tijdsbeeld. Het ’burgerlijk realisme’ dat hij zich meester maakte, geeft een inkijkje in de leefwereld van zijn opdrachtgevers en normen, waarden en tradities van zijn tijd.

Wie was Frans Hals?

Frans Hals werd tussen 1582 en 1584 in Antwerpen geboren als zoon van een wever. In 1585 vluchtte het gezin voor de Spanjaarden en kwam terecht in Haarlem. Daar werd Frans opgeleid door schilder Karel van Mander. In 1610 werd hij lid van het Haarlemse schildersgilde en zelfstandig kunstschilder met leerlingen en assistenten, onder wie Judith Leyster. Frans Hals werd beroemd, bewonderd en soms verguisd om zijn 'ruwe stijl'. Hij schilderde vooral portretten, waaronder ook meesterlijke schuttersstukken. Frans Hals stierf in 1666 en ligt begraven in de Grote Kerk in Haarlem.

Tentoonstelling in Rijksmuseum is waanzinnige staalkaart van meesterschap Frans Hals

Kees Keijer, Het Parool

Meer weten over Frans Hals?

Volg een rondleiding in de tentoonstelling of kom naar de lezing waarbij Frans Hals' kunst in perspectief wordt geplaatst naast tijdgenoten, waardoor zijn unieke benadering eruit springt. Of ga creatief aan de slag bij de workshop Portretschilderen Frans Hals.

Samenwerking

Frans Hals in het Rijksmuseum wordt gemaakt in samenwerking met de National Gallery Londen en de Gemäldegalerie, Staatliche Museen zu Berlin, met speciale medewerking van het Frans Hals Museum in Haarlem.

BOEK

In samenwerking met de National Gallery verschijnt bij de tentoonstelling het boek Frans Hals met bijdragen van Bart Cornelis, Friso Lammertse, Justine Rinnooy Kan en Jaap van der Veen.

De publicatie biedt een nieuwe blik op deze uitzonderlijke kunstenaar en plaatst hem en zijn werk in de context van zijn tijd. De indrukwekkende detailopnamen onderstrepen zijn buitengewone talent.

Aandacht voor Frans Hals

De tentoonstelling Frans Hals heeft veel aandacht gekregen. Zowel nationaal als internationaal. Duik hier in de berichten.

Met dank aan

De tentoonstelling Frans Hals wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo, Rijksmuseum International Circle, Rijksmuseum Patronen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

16 feb - 9 juni
Tentoonstelling

Prijs

  • Volwassenen: € 22,50
  • t/m 18 jaar: gratis
  • Vrienden: gratis

STARTTIJD

Een bezoek begint met een starttijd.

Als Vriend kun je komen wanneer je wilt zonder te boeken.

ADRES

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

TOEGANKELIJK

Rolstoeltoegankelijk
Toegankelijk toilet
Verschoonruimte aanwezig

Meer informatie

VEELGESTELDE VRAGEN

Er is een gratis garderobe
Foto's maken mag
Er is gratis WiFi

Alle praktische info

00:19 min