Elk half jaar belichten de conservatoren met nieuwe presentaties uiteenlopende verhalen uit de collectie Aziatische kunst van het Rijksmuseum. Onder toeziend oog van de Japanse tempelwachters is er deze keer speciale aandacht voor de schenking kimono's en modern Japans lak van Jan Dees & René van der Star en de lange geschiedenis tussen Nederland en Taiwan.

Collectie van Jan Dees en René van der Star

De fascinatie voor Japan lak begint bij Jan Dees en René van der Star in de jaren ’70, op het moment dat ze in een winkel op de Spiegelgracht een inro (een klein draagbaar medicijndoosje) kochten met de afbeelding van een raaf. Sindsdien is hun verzameling uitgegroeid tot een zeer toonaangevende collectie, die zij dit jaar voor een deel aan het Rijksmuseum overdragen.

Ter gelegenheid van hun schenking is een selectie lakobjecten uit hun collectie in het Aziatisch Paviljoen te zien. Hoogtepunt is een theebusje uit 1927 met een voorstelling van anjelieren. In dit jaar werd lakwerk, waaronder het theebusje, voor het eerst toegelaten tot de nationale kunsttentoonstelling in Japan.

Ook worden 11 20ste-eeuwse vrouwenkimono’s getoond. Er zijn veel verschillende soorten kimono’s, voor allerlei doeleinden. Zo zijn er kimono's die worden gedragen tijdens een bruiloft of het allereerste schrijnbezoek, of kimono's voor geisha's om in te kunnen dansen, susoshiki. De nu tentoongestelde exemplaren is een selectie uit de 150 kimono’s die Jan Dees en René van der Star in 2009 schonken.

Er was eens… Nederland en Taiwan

Nederland en Taiwan hebben een gedeelde geschiedenis, een geschiedenis die misschien lang niet iedereen weet. Van 1624 tot 1662 en van 1664-1668 waren delen van Taiwan (Formosa) onder bewind van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. De presentatie in het Aziatisch Paviljoen staat stil bij die geschiedenis. Afhankelijk van het perspectief kunnen verschillende ‘personages’ op dit historische podium worden gezien als helden of vijanden, martelaren of belagers. De presentatie belicht met prenten en tekeningen de verschillende rollen en perspectieven. Te zien zijn onder andere het portret van Robert Junius, die het evangelie verspreidde onder de inheemse volken, het ‘heldenverhaal’ van Priester Hambroecks zelfopoffering op Formosa en het portret van de Chinese krijgsheer Coxinga die de Nederlanders uit Taiwan wist te verdrijven. Met deze presentatie worden bezoekers uitgenodigd om te reflecteren op de koloniale geschiedenis van Nederland in Taiwan.

Brons in Azië

Tegelijkertijd met de tentoonstelling Asian Bronze is in het Aziatisch Paviljoen een presentatie te zien van bronzen objecten uit de collectie van de Koninklijke Vereniging van

Vrienden der Aziatische Kunst. Centraal staat net als in de tentoonstelling de rijkdom en verscheidenheid van het materiaal. Brons was een belangrijk symbool van autoriteit en prestige. Dit wordt gedemonstreerd aan de hand van rituele vaten uit China (Shang Dynastie ca. 1600-1000 v.Chr.) en ornamenten uit Thailand (600-100 v.Chr.). Ook wordt ingegaan op de toename van het verbeelden van goden in brons in het eerste millennium met onder andere beelden van Shiva (Tamil Nadu, India, 11de eeuw) en een hoofd van een Boeddha (Ayutthaya, Thailand, ca. 1500- 1600).

Aziatisch Paviljoen
Dagelijks 9 tot 17u
T/m 13 april 2025

ADRES

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

TOEGANKELIJK

Rolstoeltoegankelijk
Liften op elke verdieping
Hulphonden toegestaan

VEELGESTELDE VRAGEN

Er is een gratis garderobe
Foto's maken mag
Er is gratis WiFi

Alle praktische informatie