Nog nooit heb je zoveel schilderijen van Johannes Vermeer bij elkaar kunnen zien. We brengen de meeste van Vermeers schilderijen van over de hele wereld voor jou samen. Stap in de wereld van Vermeer en kom dichter bij de schilder dan ooit.

MEESTERSCHILDER

Vermeers leven was, als vader van een groot gezin, waarschijnlijk druk en hectisch. Misschien koos de schilder daarom in zijn werken altijd voor die typische rust, die hem zo beroemd maakte. Zijn scènes zijn sereen, maar ook vol verhalen. De vrouwen geschilderd, maar vol leven. Een nieuwsgierige blik, zachte huid, vochtige lippen. Het mooiste blauw en helderste licht. Zijn wereld bestaat alleen op het doek, maar voelt toch levensecht.

De grootste ooit

In de tentoonstelling Vermeer zijn 27 van de 37 Vermeers te zien. Nog nooit eerder was het mogelijk zoveel werken van Vermeer bijeen te brengen. Zeven schilderijen zullen voor het eerst voor het Nederlands publiek te zien zijn, waaronder het pas gerestaureerde Brieflezend meisje aan het venster (Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden), de Onderbreking van de muziek en de Dame en dienstmeid (The Frick Collection, New York) en Het glas wijn (Gemäldegalerie, Berlijn).

INTERNATIONALE TOPSTUKKEN

Andere hoogtepunten zijn Het meisje met de parel, te zien tot en met 30 maart in de tentoonstelling en vanaf 1 april weer in het Mauritshuis in Den Haag, De geograaf uit het Städel Museum (Frankfurt am Main), Schrijvende vrouw met dienstbode uit The National Gallery of Ireland (Dublin) en Vrouw met de weegschaal uit The National Gallery of Art (Washington D.C). De Frick Collection in New York leent voor het eerst in de geschiedenis alle drie schilderijen van Vermeer uit haar verzameling samen uit, te weten de Dame en de Dienstmeid, de Onderbreking van de muziek en de Soldaat en het lachende meisje.

Unieke tentoonstelling Vermeer in Rijksmuseum in voorjaar 2023

Het Parool

Unieke kans

Het is de eerste tentoonstelling gewijd aan de beroemde 17de-eeuwse meester in Nederland in bijna 30 jaar. Een nieuwe generatie krijgt de kans om met een van de grootste kunstenaars ter wereld kennis te maken; een kans die zich maar een keer in je leven voordoet.

De komende Vermeertentoonstelling belooft tal van nieuwe inzichten te bieden op het kunstenaarschap van deze zeventiende eeuwse schilder.

De Telegraaf

Johannes Vermeer

Johannes Vermeer (1632-1675) woonde en werkte zijn hele leven in Delft. De schilder werd vooral bekend door het schilderen van kalme scènes binnen de stille muren van het huis. In zijn schilderijen bracht hij licht en kleur samen op een manier die niemand anders kon.

Vermeer maakte in zijn carrière nog geen 50 schilderijen. Een klein oeuvre dus, zeker in vergelijking met zijn collega Rembrandt. Vermeers schilderijen zijn de topstukken in collecties en musea over de hele wereld en worden daarom bijna nooit uitgeleend.

Dichter bij Johannes Vermeer: ontdek online al zijn schilderijen

We brengen de magie van Vermeer tot leven in deze online ontdekkingstocht langs al zijn 37 schilderijen. Laat Stephen Fry of Joy Delima je meenemen langs de mooiste details en de meest intrigerende verhalen. Of ga zelf aan de slag en ontdek de verhalen achter de schilderijen. Zoom in, vergelijk en maak je eigen verzameling. Welke ontdekkingen doe jij?

ONDERZOEK MET HET MAURITSHUIS

In voorbereiding op de tentoonstelling onderzochten we het kunstenaarschap van Vermeer, zijn artistieke keuzes en beweegredenen voor zijn composities en het maakproces. We werkten hierin nauw samen met het Mauritshuis.

Een team van conservatoren, restauratoren en natuurwetenschappers onderzocht de zeven schilderijen van Vermeer in Nederlands bezit. Bij dit project werden ook werken van Vermeer uit andere collecties betrokken.

Aandacht voor Het melkmeisje

De recente ontdekkingen op Het melkmeisje hebben veel aandacht gekregen. Zowel nationaal als internationaal. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee.

Aandacht voor Vermeer

De tentoonstelling Vermeer heeft veel aandacht gekregen. Zowel nationaal als internationaal. Duik hier in de berichten.

Hier zijn we blij mee

De tentoonstelling Vermeer wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo, Blockbusterfonds, Rijksmuseum Fonds, Rijksmuseum International Circle, Rijksmuseum Patronen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

10 februari - 4 juni 2023
Starttijd nodig
Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Foto's maken mag
Er is gratis WiFi

Alle veelgestelde vragen

STARTTIJD

Een bezoek begint met een starttijd. Alleen als Vriend kun je komen wanneer je wilt zonder te boeken.

Let op: een aantal avonden is het niet mogelijk de Vermeer tentoonstelling te bezoeken. Klik hier voor een overzicht van alle beschikbare avonden.

Openingstijden

In maart is de tentoonstelling open op:

  • Zondag t/m woensdag: 9 – 18 uur
  • Donderdag t/m zaterdag 9 – 23 uur*

*Met uitzonderingen van evenementen



Vanaf april is de tentoonstelling open op:

  • Maandag t/m zondag 9 – 23 uur*

*Met uitzondering van evenementen

Adres

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

Toegankelijk

Rolstoeltoegankelijk
Liften op elke verdieping
Hulphonden toegestaan

Meer informatie

CASHLESS

In het hele museum kun je alleen betalen met je favoriete digitale betaalmethode, pin of creditcard. Dit geldt voor alle winkels en horecapunten.

1 min

Het melkmeisje Het melkmeisje

1 min. - Wat maakt Vermeer zo bijzonder?