De fotocamera bleek iets te kunnen wat het menselijk oog niet kon: een snelle beweging volgen en analyseren. Wat bleek: de paardengalop was altijd verkeerd weergegeven door kunstenaars.

Met de tentoonstelling Stop-motion laten we een uniek moment in de geschiedenis van wetenschap, kunst en fotografie zien. Voor het eerste bleek de fotocamera het menselijk oog te kunnen overtreffen en een onmisbaar instrument te zijn om de wereld om ons heen waar te nemen en weer te geven.

Het Rijksmuseum toont voor het eerst zo’n 25 originele afdrukken van de wereldberoemde foto’s van de Brits-Amerikaanse fotograaf Eadweard Muybridge (1830-1904). De selectie bevat afbeeldingen van (wilde) dieren en mensen van wie voor het eerst de beweging kon worden vastgelegd. Daarnaast zijn er ook glasnegatieven te zien van de Franse fotograaf en wetenschapper Étienne-Jules Marey (1830-1904) die op hetzelfde moment vergelijkbare bewegingsstudies maakte.

MET DANK AAN

De tentoonstelling komt mede tot stand dankzij een groot bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/Rijksakademie van beeldende kunsten en particuliere schenkingen aan de fotografiecollectie van het Rijksmuseum.

BEGUNSTIGERS

De heer R.M. Maks, Bentveld
Louk Tilanus, Leiden
De heer en mevrouw Verburg, Middelburg

5 juli t/m 1 sep

Adres

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

Prijs

  • Volwassenen: € 22,50
  • t/m 18 jaar: gratis
  • Vrienden: gratis

Meer entreeprijzen

STARTTIJD

Een bezoek begint met een starttijd. Die boek je hier

Alleen als Vriend kun je komen wanneer je wilt zonder te boeken.

Adres

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

Toegankelijk

Rolstoeltoegankelijk
Liften op elke verdieping
Hulphonden toegestaan

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Er is een gratis garderobe
Foto's maken mag
Er is gratis WiFi

Alle praktische info

Bekend om zijn bewegingsstudies van mensen en dieren