Vandaag opent bij de Verenigde Naties (VN) in New York de tentoonstelling Slavery. Ten True Stories of Dutch Colonial Slavery van het Rijksmuseum. De tentoonstelling staat t/m 30 maart 2023 in de openbare entreehal van het VN-hoofdkwartier in New York waar dagelijks vele bezoekers en diplomaten van over de hele wereld passeren.

Slavernij gaat de hele wereld aan. Daarom heeft de VN het Rijksmuseum uitgenodigd een speciale versie te maken van de tentoonstelling Slavernij die in 2021 in Amsterdam te zien was. In New York worden de tien persoonlijke verhalen uit de oorspronkelijke tentoonstelling gepresenteerd rond één enkel object uit de Rijksmuseumcollectie: een voetboei waarin meerdere mensen konden worden vastgeketend.

Deze krachtige tentoonstelling roept ons allemaal op om een einde te maken aan racisme en onrechtvaardigheid in onze eigen tijd en om inclusieve samenlevingen op basis van waardigheid en rechten overal te realiseren

António Guterres, Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties

Ter afsluiting van de tentoonstelling op 30 maart organiseert het Rijksmuseum in de beroemde ECOSOC Chamber bij de VN een discussiebijeenkomst met sprekers uit de Verenigde Staten, het Caribisch gebied en Europa over ‘musea en het koloniale verleden’. Hoofdspreker is Bryan Stevenson, Founder & Executive Director of the Equal Justice Initiative.

Ook wordt de film Nieuw Licht in New York vertoond. Hierin volgt documentairemaker Ida Does het team van conservatoren bij de totstandkoming van de tentoonstelling in 2021.

De erkenning van de impact die slavernij heeft gehad op de wereldgeschiedenis en nog steeds heeft, is van groot belang. Daarom zijn we de Verenigde Naties zeer dankbaar om daarvoor middels deze tentoonstelling aandacht te vragen.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum

Slavery. Ten True Stories of Dutch Colonial Slavery vindt plaats in het kader van het United Nations Outreach Programme on the Transatlantic Slave Trade and Slavery. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Permanente Missie van het Koninkrijk der Nederlanden bij de VN en het Nederlands consulaat-generaal in New York. De tentoonstelling zal ook in aangepaste vorm reizen langs andere VN-kantoren en ambassades wereldwijd.

De oorspronkelijke tentoonstelling Slavernij was mogelijk dankzij de steun van vele begunstigers: het Mondriaan Fonds, Blockbusterfonds, Fonds 21, DutchCulture, Stichting Democratie & Media, Stichting Thurkowfonds, ThiemeMeulenhoff, Boomerang Agency en via het Rijksmuseum Fonds: Scato Gockinga Fonds, Fonds de Zuidroute, Zusjes Nieuwbeerta Fonds, Fonds Dirk Jan van Orden, Henry M. Holterman Fonds en Bestuursfonds Hollandse Meesters.

Foto: Richard Koek

26 Feb - 30 Maart

Waar

United Nations Headquarters Visitors’ Lobby
1st Avenue at 46th Street, New York, NY 10017