AI ONDER DE LOEP
Achter de Nachtwacht
Nieuwe technologie transformeert de wetenschappen. Dankzij de grensverleggende mogelijkheden van kunstmatige intelligentie, beter bekend als AI, versnellen we onderzoek, worden verborgen verbanden in archieven onthuld en komen nooit eerder ontdekte patronen in schilderijen aan het licht. Maar algoritmen kunnen ook fouten maken. Hoe voorkomen we dat en zijn wij in staat om deze te corrigeren?
Normaal is de plek niet toegankelijk voor het publiek, maar tijdens de Nacht van de Geschiedenis vinden deze ‘science talks’ plaats achter de Nachtwacht. In het kantoor van Operatie Nachtwacht, het grootste en meest omvangrijke onderzoek naar Rembrandts meesterwerk ooit. Hier nemen wetenschappers je mee in hoe zij kunstmatige intelligentie gebruiken in hun onderzoek.
Starttijden: 20.15 | 20.55 | 21.35 | 22.15
Locatie: Achter de Nachtwacht
Duur: 25 minuten
20.15 – 20.40 uur
AI: de Nachtwacht in miljarden pixels (in het Engels)
Spreker:
- Rob Erdmann is hoogleraar conservering en restauratie aan de Universiteit van Amsterdam en senior scientist van het Rijksmuseum. Hij is een specialist in computationele materiaalkunde.
20.55 – 21.20 uur
Hoe (a)sociaal is AI?
Spreker:
- Sennay Ghebreab is hoogleraar socially intelligent AI en wetenschappelijk directeur van het Civic AI Lab aan de Universiteit van Amsterdam en nauw betrokken bij initiatief Inzicht in AI.
21.35 – 22 uur
Het verleden was niet zwart-wit: hoe AI de geschiedenis inkleurt.
Spreker:
- Kees Ribbens is senior onderzoeker van het NIOD en bijzonder hoogleraar ‘Populaire historische cultuur van Mondiale Conflicten en Massaal Geweld’.
22.15 – 22.40 uur
Hoe AI geur vindt in historische teksten en beelden
Spreker:
- Marieke van Erp is hoofd van het Digital Humanities Lab van het KNAW Humanities Cluster en mede-oprichter van het Cultural AI Lab.
Moderator
Katrien Keune is hoofd van de afdeling Science bij het Rijksmuseum en bijzonder hoogleraar Moleculaire Spectroscopie aan de Universiteit van Amsterdam.