De VriendenLoterij (voorheen BankGiro Loterij) schenkt het Rijksmuseum sinds 1998 jaarlijks een bijdrage voor het aankopen van kunstwerken. Daarnaast ondersteunen zij door middel van een projectbijdrage regelmatig andere projecten, waaronder het meerjarige ‘Muziek in het Rijksmuseum’.

Muziek in het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft maar liefst 500 historische muziekinstrumenten in zijn collectie. Ook speelt muziek vaak een (symbolische) rol in schilderijen uit de zeventiende eeuw. Zowel kunstenaars als muzikanten worden beïnvloed door hun tijd, of hebben juist zelf invloed. Daarom startte het Rijksmuseum in 2017 verschillende muzikale activiteiten in samenhang met de collectie. Van klassieke tot popconcerten en dance-events, het bespelen van historische muziekinstrumenten, optredens in de museumtuinen en een muzikale multimediatour. Met het project biedt het Rijksmuseum een divers muziekprogramma aan een breed publiek, om grenzen te verleggen en het museumbezoek te verrijken.

Wij zijn ongelooflijk blij dat de VriendenLoterij gelooft in onze dromen. Muziek is net als het Rijksmuseum van iedereen en verbindt mensen met kunst en geschiedenis. Wij hopen onze bezoekers met de muziekprogramma’s te verrassen en hun blikveld te verruimen.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum

Klassiek op de Eregalerij, hiphop in de Passage

Sinds 2017 gaven onder meer het Koninklijk Concertgebouw Orkest en Jacqueline Govaert een concert op de Eregalerij, traden Diggy Dex en Willem op in de Passage en speelde Bob van Asperen tijdens de tentoonstelling Alle Rembrandts muziek uit Rembrandts tijd op een uniek klavecimbel uit de Rijksmuseumcollectie.