Muziek in het Rijksmuseum
Het Rijksmuseum heeft maar liefst 500 historische muziekinstrumenten in de collectie en muziek speelt vaak een (symbolische) rol in beeldende kunst. Bovendien worden zowel kunstenaars als muzikanten beïnvloed door hun tijd, of hebben zij juist zelf invloed. Ook kan muziek helpen om de collectie van het Rijksmuseum met andere ogen te bekijken en nieuwe doelgroepen te bereiken. Samen met een aantal betrokken partners organiseert het Rijksmuseum daarom muzikale programmering.
MUZIEK IN HET RIJKSMUSEUM
De VriendenLoterij (voorheen BankGiroLoterij) schenkt het Rijksmuseum sinds 1998 jaarlijks een bijdrage voor het aankopen van kunstwerken. Daarnaast ondersteunen zij door middel van projectbijdragen regelmatig andere projecten, waaronder het meerjarige ‘Muziek in het Rijksmuseum’. Tussen 2017 en 2021 organiseerde het Rijksmuseum onder die noemer verschillende muzikale activiteiten in samenhang met de collectie. Van klassieke concerten tot popconcerten en dance-events, het bespelen van historische muziekinstrumenten, optredens in de museumtuinen en een muzikale multimediatour. Met het project biedt het Rijksmuseum een divers muziekprogramma aan een breed publiek, om grenzen te verleggen en het museumbezoek te verrijken.
‘Wij zijn ongelooflijk blij dat de Vriendenloterij gelooft in onze dromen. Muziek is net als het Rijksmuseum van iedereen en verbindt mensen met kunst en geschiedenis. Wij hopen onze bezoekers met de muziekprogramma’s te verrassen en hun blikveld te verruimen.’
Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum
Sinds 2017 gaven onder meer het Koninklijk Concertgebouw Orkest en Jacqueline Govaert een concert op de Eregalerij, traden Nick & Simon en Willem op in de Passage en speelde Bob van Asperen tijdens de tentoonstelling ‘Alle Rembrandts’ muziek uit Rembrandts tijd op een uniek klavecimbel uit de Rijksmuseumcollectie.
RIJKSMUSEUM SOUNDTRACKS
Met steun van de VandenEnde Foundation ontwikkelde het Rijksmuseum in 2021 de Rijksmuseum Soundtracks, de eerste stap in de ambitie van het Rijksmuseum om in het vaste educatieve aanbod plaats te maken voor experimentele educatieve middelen. Deze muzikale multimediatours door de collectie, die elke keer door een andere jonge Dj werden samengesteld, bieden het publiek een nieuwe ervaring van kijken naar kunst. Zo liet het project de (jongvolwassen) bezoeker op non-traditionele wijze kennis maken met kunst. De Rijksmuseum Soundtracks werden afgesloten door Dj upsammy, die speciaal voor de tentoonstelling Museum Boijmans Van Beuningen at Rijksmuseum een eigen stuk componeerde. Een live optreden van upsammy en percussionist Valentina Magaletti in de Passage onder het Rijksmuseum vormde de opening van Amsterdam Dance Event (ADE) 2023.