Podcast: In het Rijks - Caravaggio-Bernini

In de Podcast gaan schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en conservator en samensteller van de tentoonstelling Frits Scholten in gesprek over het bruisende Rome aan het begin van de 17de eeuw. Het gesprek wordt geleid door presentator Janine Abbring.

De afleveringen van ‘In het Rijks’ sluiten aan bij tentoonstellingen in het Rijksmuseum. Als voorproefje of ter herinnering, achteraf. Maar deze podcast is zo gemaakt dat hij ook los van een museumbezoek te beluisteren is.

Caravaggio-Bernini: vroege barok in Rome

Ilja Leonard Pfeijffer bracht in 2018 zijn boek Grand Hotel Europa uit. Centraal in dat boek staat de spannende zoektocht naar het laatste verdwenen schilderij van Caravaggio. Een vroege kopie van dit werk is te zien in de tentoonstelling. Waar komt Pfeijffers fascinatie voor Caravaggio vandaan en hoe zag die spannende en vernieuwende kunst, de barok, er uit?

Het besproken beeld

Tijdens de aflevering worden veel werken en personen besproken. Een aantal daarvan staan hieronder uitgelicht. Andere beelden zijn als voorbeeld ter ondersteuning. Naast de titel staat eventueel het tijstip in de aflevering waarop ze worden besproken.

3:48 - Giuliano Finelli, Kardinaal Scipione Borghese

2 Giuliano Finelli, Karrdinaal Scipione Borghese (1577-1633)Een van de belangrijkste opdrachtgevers van Caravaggio en Bernini was Scipione Borghese, hier uitgebeeld door Bernini’s leerling, Giuliano Finelli.

08:53 - Caravaggio, Narcissus

3 Caravaggio, Narcissus, Palazzo BarberiniDit schilderij geldt als voorbeeld waarin de compositie, kleurvlakken, dramatische kracht en lichtinval van Caravaggio duidelijk zichtbaar zijn.

12:39 - Caravaggio, De doornenkroning

4 Michelangelo Merisi da Caravaggio, De doornenkroning, Rome, ca. 1603 Wenen, Kunsthistorisches MuseumDe katholieke kerk wilde door middel van emotie de gelovigen bereiken. Caravaggio deed dit zoals niemand dat ooit nog had gedaan.

14:40 - Bernini, Medusa

5 Gian Lorenzo Bernini, Medusa, Rome, 1638–1640, Rome, Musei Capitolini, Palazzo dei ConservatoriIn dit beeld, met de slangen als haren van Medusa, is goed te zien wat voor grote meester Bernini was.

18:20 - Bernini, Thomas Baker

6 Gian Lorenzo Bernini, Thomas Baker (1606–1657/58), Rome, 1637–1638 Londen, Victoria and Albert MuseumThomas Baker is met open mond weergegeven, hij kijkt net even op, alsof hij verbaasd is.

21:45 - Galli, Christus die zijn wonden toont

7 Giovanni Antonio Galli, genaamd Spadarino Christus die zijn wonden toont Rome, ca. 1625–1635 Olieverf op doek, erth, Perth Museum and Art Gallery & Kinross

Abonneer je op de Podcast: In het Rijks via de volgende kanalenSpotify
Apple Podcasts
Stitcher
Overcast