Podcast: In het Rijks - Rembrandt

‘De Rembrandt Podcast’ is een vierdelige serie waarin Annechien Steenhuizen het levensverhaal van Rembrandt van Rijn reconstrueert samen met Jaap Godrie, Erik Hinterding, Pieter Roelofs en Susan Smelt – allen verbonden aan het Rijksmuseum.

De afleveringen van ‘In het Rijks’ sluiten aan bij tentoonstellingen in het Rijksmuseum. Als voorproefje of ter herinnering, achteraf. Maar deze podcast is zo gemaakt dat hij ook los van een museumbezoek te beluisteren is.

De Molenaarszoon

Het verhaal begint in Leiden, waar Rembrandt in 1606 wordt geboren in een molenaarsgezin. Anders dan zijn broers en zussen krijgt Rembrandt de kans om naar school te gaan. Daar komt zijn grote tekentalent aan het licht. Hij gaat in de leer bij de Leidse schilder Jacob van Swanenburg. Rembrandt ontwikkelt zich razendsnel. Na een korte periode bij een tweede leermeester begint hij zijn eigen atelier. En daarmee ligt de weg naar roem en succes open.

De Rebel

Wanneer Rembrandt zich in 1631 in Amsterdam vestigt, komt hij terecht in een bruisende stad. De hoofdstad van de Republiek der Nederlanden is één van de belangrijkste steden van Europa. Vermogende kooplieden besteden hun geld aan de bouw van grachtenpanden, stijlvolle kleding en kunst. Rembrandt groeit al snel uit tot dé portrettist van de elite. Iedereen valt voor zijn originele en onorthodoxe manier van schilderen, óók Marten en Oopjen.

De Verhalenverteller

In 1642 krijgt Rembrandt de belangrijkste opdracht van zijn leven: de Nachtwacht. Waarom vertelt juist dit werk zoveel over Rembrandts talent?

De schutters van Amsterdam behoren tot de meest vooraanstaande lieden van de hoofdstad. Ze hebben een portret nodig voor hun nieuwe onderkomen en geven de opdracht aan Rembrandt. Op de binnenplaats van zijn riante stadsvilla begint hij aan het werk waar wij nu, ruim 350 jaar later, nog altijd niet over uitgepraat zijn: de Nachtwacht. Dit hoogtepunt in zijn carrière staat in schril contrast met de ontwikkelingen in zijn privéleven. Terwijl hij de laatste hand legt aan zijn magnum opus, overlijdt de liefde van zijn leven. En dat heeft uiteindelijk ook grote consequenties voor het werk dat Rembrandt vanaf dat moment maakt.

De Virtuoos

Door een economische crisis raakt Rembrandt bijna alles kwijt waar hij om geeft. Desondanks ontwikkelt hij zich op creatief gebied als nooit tevoren.

Na jaren van hoogconjunctuur, belandt de Republiek in een economische crisis. De stroom van opdrachten voor kunstenaars droogt op. Om de schuldeisers van het lijf te houden, wordt Rembrandt gedwongen zijn stadsvilla en al zijn bezittingen te verkopen. Hij belandt in een kleine woning elders in Amsterdam. Juist in deze laatste fase van zijn leven slaat hij met elk werk dat hij maakt nieuwe wegen in. Werken als De Staalmeesters en Het Joodse Bruidje zijn misschien wel het ultieme bewijs van Rembrandts virtuositeit.

Abonneer je op de Podcast: In het Rijks via de volgende kanalenSpotify
Apple Podcasts
Stitcher
Overcast