Vrienden: veelgestelde vragen

Vriend worden

 • Hoe kan ik Vriend worden?
  De makkelijkste manier om je als Vriend op te geven is via de website. Wij kunnen je natuurlijk ook een inschrijfkaart toesturen per post. Ook kun je je in het museum aanmelden als Vriend bij de informatiebalie in het Atrium.
 • Per wanneer gaat mijn Vriendschap in en wanneer stopt deze?
  De Vriendschap gaat in vanaf het moment van dat wij je inschrijving ontvangen. De start datum staat op de eerste dag in de maand dat de inschrijving heeft plaatsgevonden. Je Vriendschap wordt automatisch verlengd.

Vriendenpas

 • Ontvang ik een nieuwe Vriendenpas na diefstal of verlies?
  Neem in dat geval contact met ons op. Bij beschadiging of diefstal blokkeren wij de oude Vriendenpas en sturen we je zo snel mogelijk kosteloos een nieuwe toe.

 • Mijn bedrijf zou graag extra Vriendenpassen willen ontvangen voor onze relaties, kan dat?
  De Vriendenpas is uitsluitend bedoeld voor particulier gebruik. Wel hebben wij een Rijksclub-lidmaatschap. Als zakelijke vriend krijg je 5 Rijksclubpassen en kun je aanspraak maken op exclusieve hospitality mogelijkheden. Bovendien steunt je bedrijf hiermee het Rijksmuseum.

Cadeau Vriendschap

 • Hoe kan ik een Vriendschap cadeau geven?
  Je kunt online een Vriendschap cadeau geven door je gegevens van zowel de ontvanger als jezelf in te vullen. Je ontvangt een bevestiging van de Vriendschap die je cadeau hebt gedaan. In de winkel van het Rijksmuseum kun je ook een cadeau Vriendschap kopen.

 • Loopt een cadeau Vriendschap automatisch door?
  Nee, het bedrag wordt éénmalig geïncasseerd. Na een jaar – als de Vriendschap verloopt – nemen wij contact op met de Vriend om te vragen of hij of zij de Vriendschap wil verlengen.

Rijksextra

 • Welke extra voordelen heb je als Rijksextra Vriend?
  Bekijk hier de privileges voor Rijksextra Vrienden.

 • Rijksextra is tot 40 jaar. Wat gebeurt er als ik 40 jaar ben?
  Aan het einde van het Vriendschapsjaar waarin je 40 bent geworden, ontvang je een bericht van ons waarin de mogelijkheid wordt geboden over te stappen naar Rijksvriend- of Rijkspatroonlidmaatschap.

Rijkspatronen

 • Welke extra voordelen heb je als Rijkspatroon?
  Bekijk hier de privileges voor Patronen.

 • Ik ben Rijkspatroon en zou graag een keer met jullie willen overleggen op welke manieren ik meer voor jullie kan betekenen.
  Dat is natuurlijk geweldig en wij spreken graag met je af. Laat het ons weten via 020- 6747077 en wij nodigen je graag uit voor een gesprek.

 • Wat moet ik doorgeven aan belastingdienst met betrekking tot Lijfrentepatroonschap?
  De belastingdienst heeft een aantal gegevens van u nodig om uw lijfrentepatroonschap op de juiste manier te verwerken in hun systeem. Zij vragen naar het RSIN/Fiscaal nummer. Hier volstaat de code: 803813636. Vervolgens vraagt het systeem ook naar een transactienummer. Daar vult u het cijfer 0 in.

Betaling

 • Hoe betaal ik voor mijn Vriendschap?
  De bijdrage wordt jaarlijks afgeschreven door een automatische incasso. Wij incasseren het bedrag van het rekeningnummer dat bij inschrijving is opgegeven. De betaling kan alleen d.m.v automatische incasso worden voldaan.

 • Kan de betaling alleen worden voldaan d.m.v. automatische incasso?
  Ja. Wij verwerken betalingen uitsluitend d.m.v. automatische incasso om de administratie kosten zo laag mogelijk te houden. Met één telefoontje kun je je Vriendschap opzeggen.

Opzeggen en upgraden

 • Kan ik mijn Vriendschap tussentijds upgraden?
  Dat kan door via deze link het aanmeldformulier in te vullen. Selecteer in de bovenste balk van het formulier de optie: ‘Ik ben al €50 Vriend en stap over op €75’. Wij incasseren vervolgens de overige €25 euro automatisch van het opgegeven bankrekeningnummer en sturen je de tweede pas toe.

 • Kan ik mijn Vriendschap met het Rijksmuseum op elk moment beëindigen?
  Ja, dat kan. Je kunt tussentijds opzeggen met één telefoontje naar 020-6747077 of per e-mail naar vrienden@rijksmuseum.nl. Dit geldt overigens niet voor de lijfrente constructie wegens de verbintenis van vijf jaar.

Activiteiten

 • Hoe word ik uitgenodigd voor Vriendenactiviteiten?
  Minimaal 4 weken van te voren ontvang je een uitnodiging per e-mail. Via deze e-mail kun je je aanmelden voor de activiteit.

 • Kan ik mij als Vriend inschrijven voor publieksactiviteiten?
  Ja dat kan. Vrienden hebben de mogelijkheid tot voorinschrijving voor publieksactiviteiten. Je wordt hierover geïnformeerd via een folder en een e-mail. Wel betaal je de standaard toeslag voor publieksactiviteiten.

Garderobe

 • Is er een speciale garderobe voor Vrienden?
  Ja, de rechter balie van de garderobe is uitsluitend bedoeld voor Vrienden. Op vertoon van je Vriendenpas mag je hier gebruik van maken.

Overig

 • Wat doen jullie met de bijdrage van de Vrienden?
  De bijdrage van de Vrienden komt ten goede aan het Rijksmuseum. De bijdrage van de Rijkspatronen wordt 100% besteed aan een jaarlijks bepaald doel waar de Rijkspatronen over worden geïnformeerd. In 2017 wordt de bijdrage van de Rijkspatronen besteed aan Tentoonstellingen.

 • Ik ben Vriend en wil met mijn kinderen naar het Rijksmuseum komen. Moet ik dan alsnog een kaartje voor hen kopen?
  Kinderen t/m 18 jaar oud mogen gratis naar binnen maar moeten wel een toegangskaartje hebben. Vrienden mogen voor hun kinderen bij de informatiebalie een kaartje halen zodat ze niet in de rij hoeven te staan.

 • Ik word Vriend en wil meteen het Rijksmuseum bezoeken. Mag ik dan wel gratis naar binnen?
  Ja, meld je aan als Vriend bij de informatiebalie en je krijgt meteen een gratis toegangskaart. Het Vriendenpakket ontvang je binnen tien werkdagen.