Martine Gosselink

Martine Gosselink is Hoofd van de afdeling Geschiedenis. Specialisme: beeldcultuur van het overzeese en koloniale verleden.

Op 29 april gaf Martine Gosselink de lezing 'Een verborgen schatkamer' tijdens het Rijksmuseum College.

Curriculum vitae en werkzaamheden

Martine Gosselink is sinds februari 2009 hoofd geschiedenis. Daarvoor was zij als partner en medeoprichter van het cultureel collectief De Nieuwe Collectie werkzaam. Sinds 1995 realiseerde zij tentoonstellingen, publicaties en culturele projecten voor musea in binnen- en buitenland. De beeldcultuur uit de periode van de VOC en de WIC is haar specialisme. Dit leidde onder meer tot het opzetten van de database ‘Atlas of Mutual Heritage’ (http://www.atlasofmutualheritage.nl/) en een tentoonstelling over de kaarten van Johannes Vingboons in de Kunsthal. Tevens is Gosselink initiator van het Dutch Manhattan Heritage Program en de bijbehorende tentoonstelling ‘New Amsterdam. The Island at the Center of the World’ in het kader van het Henry Hudson-jaar (2009).

Publicaties

  • Martine Gosselink, Dirk Tang (red.) Iran and the Netherlands. Interwoven through the Ages, Barjesteh van Waalwijk van Doorn & Co’s uitgeversmaatschappij, Rotterdam 2009;
  • Martine Gosselink, New York - Nieuw Amsterdam. De Nederlandse oorspong van Manhattan, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, Amsterdam 2009;
  • Marten Jan Bok, Martine Gosselink, Marina Aarts (e.a.), Thuis in de Gouden Eeuw, uitgeverij Waanders, Zwolle 2008;
  • Martine Gosselink, Land in Zicht. Vingboons tekent de Wereld van de 17de eeuw, Uitgeverij Waanders, Zwolle 2007;
  • Deirdre Carasso, Martine Gosselink, Reinder Storm, De Verdieping van Nederland, Uitgeverij De Buitenkant, Amsterdam 2005.