Online Rijksmuseum voor families

Nu we tijdelijk niet meer samen kunnen genieten van de kunst in de museumzalen, brengen we graag het Rijksmuseum bij je thuis. Online is er voor families en kinderen genoeg te beleven! Duik in de collectie, ga zelf lekker aan de slag of dompel je onder in een magazine.

Speciaal voor Pasen!

Maak een Paasontbijt stilleven!

ontbijt Zit jij ook dit weekend gezellig met je familie aan het paasontbijt? Leg het vast in een stilleven, net als de schilders uit de 17de eeuw.

Haal de kunstenaar in jezelf naar boven en leg jullie paasontbijt vast doormiddel van een tekening.

Download de opdrachtEieren zoeken in de Eregalerij

eieren Zin in een digitale speurtocht? Bezoek de virtuele Eregalerij in het Rijksmuseum en zoek alle 10 kunstige paaseieren. In de zoekopdracht zie je welke eieren er zijn.

Heb je alle eieren gevonden? Vul op de plattegrond in waar je ze hebt gevonden. Stuur het resultaat op naar het Rijksmuseum en maak kans op een leuke prijs. De winnaars krijgen na het Pasenweekend bericht.

Let op! Lees eerst de opdracht voordat je begint met zoeken. Veel succes!

Zoekopdracht en plattegrond

Virtuele Eregalerij

Ontdekken

Rijksstudio: Kijk en doe-tips

Melkmeisje Bijna 700.000 kunstwerken van het Rijksmuseum staan online. Van de middeleeuwen tot nu en van de Nachtwacht tot Nijntje.

Met deze tips leer je samen de werken uit onze collectie op een heel andere manier kennen. Lees de opdrachten onder de afbeelding en kijk, doe, verzin, vertel of fotografeer.

Trots op je resultaat? Deel het via Facebook of Instagram met ons @rijksmuseum

Naar de Kijk en doe-tips


Beleef de Nachtwacht

Nachtwacht Stap samen voorbij het rode koord, pak de hand van kapitein Frans Banninck Cocq, zoom in en laat je meevoeren in de wereld van de Nachtwacht. Samen met de NTR heeft het Rijksmuseum een interactieve rondleiding over de Nachtwacht ontwikkeld. In tientallen verhalen ontdek je wat de Nachtwacht zo bijzonder maakt.

Speciaal voor kinderen zijn er de Klokhuis-tour en de SchoolTV-tour. Ken jij bijvoorbeeld alle geheimen van de Nachtwacht al?

SchoolTV tour

Klokhuis tour

Spelen

Rijksmuseum spelletjes

spelletjes Zin om even iets anders te doen? Daag elkaar uit met een van deze spellen. Speel bijvoorbeeld het spel ‘Wie ben ik?’. Print het vel twee keer uit, en lees de instructies. Wie stelt de scherpste vragen? Of neem deze Bingo-kaart mee als je gaat wandelen door je buurt en probeer als eerste je kaart vol te krijgen. Maak foto’s als bewijs! Houd deze pagina in de gaten, want elke week plaatsen we nieuwe spellen.

Wie ben ik

Rijksmuseum BingoZoek de 10 verschillen

10 verschillen Zin in een uitdaging? Kijk en vergelijk! Vind jij de 10 verschillen tussen de afbeelding en het stilleven van Adriaan van Utrecht?

Quest Puzzel: 10 verschillen
Maken

Rembrandt’s Tekenles/kleurplaat

Kleurplaat Nu je de workshop Rembrandt’s Tekenles niet in het museum kunt volgen, brengen wij het bij je thuis. Print de drie opdrachten uit en leer tekenen met deze top-tips.

Tekentip 1

Tekentip 2

Tekentip 3


Liever een kleurplaat? Probeer De Nachtwacht eens!

Download de kleurplaat


Lezen

Magazines

Magazines Hoe herken je een echte Rembrandt? En wat is er zo bijzonder aan Marten en Oopjen?

Met onze magazines ben je in no-time een Rembrandt-expert. Ook kun je lezen hoe je Rembrandt-slijm maakt. En wie zijn eigenlijk de Marten & Oopjen van nu?

Download het Rembrandt Magazine

Download het Marten & Oopjen Magazine


Donald Duck

donald Lees het spannende verhaal De Aankoop uit de speciale Zwembandt van Rijn-special, ontwikkeld in samenwerking met Donald Duck Weekblad voor het Jaar van Rembrandt. Of test je kennis over de Gouden Eeuw met de Donald Duck-quiz. Ook kun je de Duckwacht-kleurplaat downloaden. De Duckwacht werd geschilderd door Harry Balm en is geïnspireerd op De Nachtwacht. Bekijk de kleurplaat samen met De Nachtwacht, en wie weet ontdek je nog iets nieuws!

De Aankoop

Donald Duck-quiz

Duckwacht kleurplaat

Quest-strips

Quest Samen met Quest Junior maakten we 4 korte strips over Rembrandts leven en werk. Over hoe Rembrandt de Nachtwacht schilderde bijvoorbeeld. En hoe was Rembrandt als leraar? Of als vader?

Download de strips:

Leermeester Rembrandt

Papa Rembrandt

Nachtwacht maken

Nachtwacht oorlog
Video's

SchoolTV

SchoolTV In deze video’s van SchoolTV neemt rondleider Sander je mee langs allerlei topstukken uit het Rijksmuseum.

Hij vertelt je bijvoorbeeld over de Nachtwacht, over liefde en feest in de 17de eeuw. Maar ook over allerlei dieren die je in het Rijksmuseum kunt vinden. Maar waarom worden er eigenlijk zoveel dieren afgebeeld? En wat probeerden de schilders met de afgebeelde dieren te vertellen?

Je ziet het hier!
Alle educatieve projecten van het Rijksmuseum worden mogelijk gemaakt door hoofdbegunstiger Teekenschool Fonds 21, educatieve partner ThiemeMeulenhoff, Royal Talens, Eerde International Boarding School, Stichting Zabawas en via het Rijksmuseum Fonds: Bestuursfonds Hollandse Meesters, Biemond Nassiri Fonds, De Vink Family Fonds, Freek & Hella De Jonge Fonds, H&H Fonds, Henry M. Holterman Fonds, Piek-Den Hartog Fonds, Van Den Broek Foundation en anonieme schenkers.