Dit project onderzoekt een zeer ongebruikelijke, experimentele tentoonstelling van Papoease materiële collecties in het Rijksmuseum.

Over het project

In de zomer van 1966 organiseerde het Rijksmuseum de tijdelijke tentoonstelling Papoea-kunst in het Rijksmuseum. Het was de eerste onderzoekstentoonstelling in Nederland – en pas de tweede in de wereld – van Papoease materiële cultuur. Het Rijksmuseum had dit soort objecten niet in de eigen collectie en organiseerde de tentoonstelling in nauwe samenwerking met de belangrijkste volkenkundige musea in Nederland. De presentatie van etnografische objecten als kunstwerken in hét kunstmuseum van Nederland was uitzonderlijk voor die tijd. De impact ervan werd vergroot door de unieke manier waarop de objecten werden getoond. De tentoonstelling trok destijds veel media-aandacht, maar is vandaag de dag grotendeels vergeten.

Doel van het project

Dit project bestudeert het ontstaan, het ontwerp en de receptie van de tentoonstelling Papoea-kunst in het Rijksmuseum in 1966 in de context van tentoonstellingsvormgevingspraktijken rond etnografisch materiaal in Nederlandse en internationale musea in de jaren ‘60, en de impact van de tentoonstelling op museumprofessionals verbonden aan of werkzaam in het Rijksmuseum in de vele jaren na de voltooiing van het tentoonstellingsproject.

Staff

Jason Falkenburg
jason.falkenburg@rijksmuseum.nl
Postdoctoraal Mellon fellow

Ludo van Halem
l.van.halem@rijksmuseum.nl
Conservator Schilder- en Bouwkunst

Harm-Jaap Stevens
h.stevens@rijksmuseum.nl
Conservator Geschiedenis

Partners en Sponsors

Mellon Foundation