Terwijl de zichtbare oppervlakken aan de buitenkant van kunstvoorwerpen zijn gecreëerd met een focus op esthetiek, bevat de rijke interne 3D-structuur ervan ook een schat aan informatie. Verschillende 3D-imaging-technieken om visualisaties van de binnen- en buitenkant te combineren, leveren nieuwe kennis op over de oorsprong, het maakproces en de huidige staat van het object.

Over het project

3D-imaging-technieken zoals gestructureerd-licht-scannen en fotogrammetrie worden al langer gebruikt om de buitenkant van archeologische, museale en andere objecten vast te leggen. Computertomografie (CT-scans) daarentegen maakt 3D-beelden van de binnenkant van objecten en kan waardevolle informatie onthullen over de staat van het object en mogelijke restauratiebehandelingen. CT-scans kunnen ook helpen het productieproces te ontrafelen en objecten nauwkeuriger toe te schrijven. Een gereconstrueerd CT-volume wordt vaak gepresenteerd als een stapeltje 2D-plakjes, maar voor kunstvoorwerpen kan het intuïtiever en informatiever zijn om het volume als een 3D-beeld te presenteren. 3D-imaging-technieken spelen niet alleen een rol bij het digitaliseren van objecten, maar kunnen ook krachtige onderzoeksinstrumenten zijn voor object-gebaseerd onderzoek. 3D-beelden zijn ook zeer geschikt voor voorlichtingsactiviteiten en het promoten van onderzoeksresultaten.

Doel van het project

Het combineren van verschillende vormen van 3D-imaging is een uitdaging, niet alleen vanwege de diversiteit aan soorten output die imaging-technieken produceren, maar ook de grote verscheidenheid aan vormen, maten en materialen van culturele-erfgoedobjecten. Vaak staat een gebrek aan interactieve datavisualisatie een optimaal gebruik van de verkregen 3D-gegevens in de weg. Dit project bouwt voort op het eerdere NICAS Small Grant Project INTACT, dat een eerste versie van een plug-in voor de 3D-visualisatiesoftware Blender ontwikkelde. We willen de functionaliteiten van deze plug-in uitbreiden en de implementatie van de software met collega’s van het Rijksmuseum bespreken en testen.

Gerelateerde publicaties

Researchers

Francien Bossema
f.bossema@rijksmuseum.nl
Migelien Gerritzen Fellow

Katrien Keune
k.keune@rijksmuseum.nl
Hoofd Science

PARTNERS EN SPONSORS

Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en eScience Center