Onderzoeksproject waarin de invloed van veroudering en klimaatschommelingen op het gedrag van houten panelen en op mechanische eigenschappen van dierlijke lijmen wordt bepaald.

Over het project

Dit project onderzoekt hoe hout en dierlijke lijmen veranderen onder invloed van veroudering en wisselingen in klimaat. Op lange termijn ontstaat vaak schade aan eikenhouten panelen ten gevolge van klimaatschommelingen, vaak resulterend in opengebroken lijmnaden. Voor dit probleem is nog geen passende verklaring gevonden. De eigenschappen van eikenhout worden gemodelleerd met computermodellen, zowel op microscopisch niveau als op het niveau van het zichtbare object. Het gedrag van dierlijke lijmen wordt vooral bepaald door middel van uitvoerige natuurkundige en scheikundige analyses en verouderingsexperimenten.

Doel van het project

Het project beoogt een brug te slaan tussen geobserveerde schades aan objecten en de studie van veroudering en degradatie van houten panelen. Het doel is om nauwkeuriger te bepalen op welke termijn schade gerelateerd aan klimaat optreedt aan houten panelen en welke omstandigheden hierbij een rol spelen. Dit is van groot belang voor het bepalen van verantwoorde en duurzame klimaatspecificaties voor musea. Degradatie van historische kunstvoorwerpen kan hiermee geminimaliseerd worden en de verwachting is dat specificaties te realiseren zijn die tot minder energieverbruik leiden.

Medewerkers

Paul van Duin
Hoofd meubelrestauratie (tot 10-23)

Iskander Breebaart
Senior restaurator meubelen
i.breebaart@rijksmuseum.nl

Marta Domínguez Delmás
Dendrochronoloog
m.dominguez.delmas@rijksmuseum.nl

Yasmine Mosleh
Onderzoeker TU Delft

Inez van der Werf
Onderzoeker Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Partners en sponsoren

  • Technische Universiteit Delft
  • Technische Universiteit Eindhoven
  • Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

MUON is een project dat door NWO wordt gefinancierd met voor het NICAS (Netherlands Institute for Conservation+Art+Science+) geoormerkt budget.

Gerelateerde projecten