Dit is een NWO-NICAS-project. Het project integreert technisch onderzoek aan historische en archeologische metalen objecten met neutronenonderzoek, bij het TU Delft Reactor Instituut, om zo de structuur, samenstelling en conditie van de binnenkant van de objecten te karakteriseren.

Over het project

In samenwerking met de wetenschappers van het Reactor Instituut van de TU Delft worden nieuwe onderzoekstechnieken met neutronen ontwikkeld om informatie te verkrijgen die met traditionele technische methoden, zoals röntgenstraling, niet te achterhalen zijn. Neutronen en gammastralen dringen diep in metalen door en leveren kwantitatieve data over de gehele inhoud van het object, zonder een monster te hoeven nemen. Door algoritmes te ontwikkelen die de data uit deze twee meetmethodes samenvoegen, kunnen we de chemische elementen van een legering en de corrosie bepalen en kwantificeren, en structuren die binnen het object verborgen zijn zichtbaar maken.

Doel van het project

Het doel van het project is het optimaal benutten van non-destructieve neutronentomografie door die te combineren met data van gamma-spectroscopie, om zo de structuur en samenstelling van de binnenkant van de beelden te kunnen achterhalen en kwantificeren (legering, corrosie, kristalstructuur, kernmateriaal). Tegelijkertijd zal een protocol ontwikkeld worden voor neutronenonderzoek aan objecten van cultureel erfgoed, om te laten zien dat deze techniek veilig en effectief is.

Medewerkers

Sara Creange
Restaurator metaal
s.creange@rijksmuseum.nl

Lambert van Eijck
Assistant Professor
TU Delft

Marlies Goorden
Assistant Professor
TU Delft

Dominique Ngan-Tillard
Assistant Professor
TU Delft

Ineke Joosten
Research Scientist
Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Partners en sponsoren

Beeldvorming is een project dat door NWO wordt gefinancierd met voor het NICAS (Netherlands Institute for Conservation+Art+Science+) geoormerkt budget.

Voor dit project werken we samen met de TU Delft, de Universiteit van Amsterdam en het RCE.