Dit is een project van het NICAS. Binnen deze samenwerking tussen exacte wetenschappers en conserveringsspecialisten wordt fundamenteel onderzoek gedaan naar kristallisatie, een van de voornaamste oorzaken van degradatie bij poreuze objecten.

Over het project

Een van de grootste bedreigingen voor kunstwerken vervaardigd van poreuze materialen - muurschilderingen, aardewerk, natuursteen - is de werking van oplosbare zouten die in de poriën zijn doorgedrongen. Onder invloed van schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid nemen die zouten vocht op uit de lucht en kunnen vervolgens kristalliseren als het materiaal weer opdroogt. De kristallisatie kan structurele schade veroorzaken in de interne structuur van de materialen. CRYSTINART zal dit fenomeen nader onderzoeken. Binnen het project werken exacte wetenschappers samen met conserveringsspecialisten.

Doel van het project

CRYSTINART heeft als doel om de werking van zouten op sub-micron-niveau in poreuze gelaagde materialen zoals keramiek, natuursteen of muurschilderingen beter te begrijpen. Twee promovendi en een fellow zullen de komende 4 jaar experimenteel onderzoek verrichten om inzicht te krijgen in de fysische, chemische en mechanische werking van zoutkristallisatie op de grensvlakken tussen verschillende materialen. Dit heeft als uiteindelijke doel om de degradatieprocessen van de door zouten bedreigde kunstwerken nauwkeuriger te kunnen voorspellen en betere conserveringsstrategieën te ontwikkelen.

Gerelateerde evenementen

  • Internationaal symposium in de laatste fase van het project in 2023.

Medewerkers

Isabelle Garachon
Hoofd restauratie-atelier Keramiek, Glas en Steen
i.garachon@rijksmuseum.nl

Noushine Shahidzadeh
Hoogleraar Institute of Physics, Universiteit van Amsterdam

Leo Pel
UHD in Group Transport in permeable media, TU Eindhoven

Hannelore Derluyn
CNRS Associate scientist, University of Pau (UPPA-France)

Stefano de Miranda
Associate Professor DICAM department, University of Bologna (Italië)

Partners en sponsoren

CRYSTINART is een initiatief van Noushine Shahidzadeh, hoogleraar aan het Institute of Physics van de Universiteit van Amsterdam.

Dit project wordt door NWO gefinancierd met voor het NICAS (Netherlands Institute for Conservation+Art+Science+) geoormerkt budget in het kader van de JPICH (Joint Programming Initiative on Cultural Heritage and Global Change).