Een groep van ongeveer 35 terracotta modellen en schetsen die Artus Quellinus maakte ter voorbereiding van de sculpturale decoratie van het zeventiende-eeuwse Amsterdamse Stadhuis, vormt het uitgangspunt van een interdisciplinair onderzoek naar Quellinus’ omvangrijke beeldhouwbedrijf.

Over het project

De Antwerpse beeldhouwer Artus I Quellinus (1609-1668) was in de periode ca. 1650-65 verantwoordelijk voor de sculpturale decoratie van het Amsterdamse Stadhuis (tegenwoordig Paleis op de Dam): het meest prestigieuze en omvangrijke beeldhouwproject dat de Republiek heeft gekend.
Het onderzoek behelst een combinatie van archivalisch-historisch, kunsthistorisch en vergelijkend materieel-technisch onderzoek naar Quellinus en zijn atelier dat tot de grootste beeldhouwwerkplaatsen in Europa behoorde. Uitgangspunt is het corpus van Quellinus-terracotta’s in bezit van de stad Amsterdam, dat tegenwoordig over het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum is verdeeld. Daarnaast worden ook andere terracotta’s van Quellinus en beeldhouwers uit zijn kring betrokken in dit onderzoek.

Doel van het project

Het verkrijgen van een diepgaand en integraal beeld van de opzet, organisatie, werkverdeling en -wijze, alsook de output en impact van Quellinus’ beeldhouwbedrijf, dat zowel in Antwerpen en Amsterdam. Daarnaast het verwerven van nieuwe inzichten in het gebruik van terracotta’s in het beeldhouwmétier in de Lage Landen in de zeventiende eeuw. De onderzoeksresultaten zullen uitmonden in een wetenschappelijke publicatie, mogelijk een dissertatie, en in een tentoonstelling voor een breed publiek in het Paleis op de Dam (2025).

Gerelateerde publicaties

Gerelateerde evenementen

Tentoonstelling in het Paleis op de Dam, Amsterdam: zomer 2025.

Medewerkers

Frits Scholten
f.scholten@rijksmuseum.nl
Senior conservator beeldhouwkunst

Bieke van der Mark
b.vander.mark@rijksmuseum.nl
Wetenschappelijk medewerker

Bodill Lamain
b.lamain@rijksmuseum.nl
Restaurator keramiek, glas en steen

Dzemila Sero
Postdoc onderzoeker vingerafdrukken
d.sero@rijksmuseum.nl

Partners en sponsoren

Dit project wordt gesteund door het Bert en Joos Mastenbroek Fonds/ Rijksmuseum, Fonds. Onze onderzoekspartners zijn het Nederlands Forensisch Instituut, de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen University & Research.

Gerelateerde projecten