Alle nieuwsberichten van het Rijksmuseum.

Rijksmuseum verwerft zeldzame schuttersketen

22 juli 2015 - 10:35

Het Rijksmuseum heeft een uiterst zeldzame schuttersketen uit de Middeleeuwen verworven, vervaardigd in Bergen op Zoom of Breda. De zilveren keten uit ca. 1525-1546, deels verguld en geëmailleerd, is een prachtig voorbeeld van de hoge kwaliteit edelsmeedkunst uit die periode. De schuttersketen komt uit het bezit van de legendarische Franse Rothschild-familie. De aankoop is mogelijk gemaakt door een particuliere schenker.

Roze in het Rijks

27 juli 2015 - 11:31

Tijdens de jaarlijkse Gay Pride organiseert het Rijksmuseum een speciale ‘roze’ rondleiding. Voorwerpen uit de collectie vertellen het verhaal van de geschiedenis van de homosexualiteit in Nederland, van de 16de eeuw tot en met de 20ste eeuw. Ons land staat nu te boek als één van de meest liberale landen ter wereld waar het homoseksualiteit betreft. Dat dit niet altijd zo is geweest zal niemand verrassen.

Topstuk beeldhouwer  Adriaen de Vries nieuw in Rijksmuseum

Topstuk beeldhouwer Adriaen de Vries nieuw in Rijksmuseum

29 juni 2015 - 9:30

Het topstuk van 17de-eeuwse beeldhouwkunst dat het Rijksmuseum wist te verwerven, is vanaf vandaag te zien op de Eregalerij van het Rijksmuseum. De Bacchant van Adriaen de Vries (1556-1626) behoort tot de beste werken van de belangrijkste beeldhouwer die Nederland heeft voortgebracht en waarvan tot op heden werk ontbrak in Nederlandse collecties.

Roze in het Rijks

27 juli 2015 - 11:31

Rijksmuseum verwerft zeldzame schuttersketen

22 juli 2015 - 10:35

Top 10 Geschiedenisleraar 2015 bekend

2 juli 2015 - 10:00

Tien geschiedenisdocenten binnen het VMBO, HAVO en VWO zijn nog in race voor de titel Geschiedenisleraar 2015, een verkiezing die Omroep NTR en het Rijksmuseum dit jaar voor de tweede keer organiseren. De kanshebbers zijn geselecteerd door de vakjury onder leiding van historicus en programmamaker Hans Goedkoop. De winnaar wordt op 31 oktober in het Rijksmuseum bekendgemaakt.

Zeldzaam slavernij schilderij in Rijksmuseum

30 juni 2015 - 15:00

Met ingang van 1 juli, de dag van de nationale herdenking en viering afschaffing slavernij, toont het Rijksmuseum een nieuw bruikleen. Stichting Het Vrouwenhuis in Zwolle leent het Rijksmuseum een vroeg 18de-eeuws schilderij van een onbekende kunstenaar, met daarop een anonieme koopman of plantage-eigenaar, in een omgeving die Suriname of Guyana voorstelt. Op de achtergrond is een tot slaaf gemaakte jongen te zien en enkele koopvaardijschepen. Het Rijksmuseum besteedt met dit bruikleen extra aandacht aan het thema slavernij, een van de vensters van de Canon Nederlandse geschiedenis.