Alle nieuwsberichten van het Rijksmuseum.

Top 10 Geschiedenisleraar 2015 bekend

2 juli 2015 - 10:00

Tien geschiedenisdocenten binnen het VMBO, HAVO en VWO zijn nog in race voor de titel Geschiedenisleraar 2015, een verkiezing die Omroep NTR en het Rijksmuseum dit jaar voor de tweede keer organiseren. De kanshebbers zijn geselecteerd door de vakjury onder leiding van historicus en programmamaker Hans Goedkoop. De winnaar wordt op 31 oktober in het Rijksmuseum bekendgemaakt.

Topstuk beeldhouwer  Adriaen de Vries nieuw in Rijksmuseum

Topstuk beeldhouwer Adriaen de Vries nieuw in Rijksmuseum

29 juni 2015 - 9:30

Het topstuk van 17de-eeuwse beeldhouwkunst dat het Rijksmuseum wist te verwerven, is vanaf vandaag te zien op de Eregalerij van het Rijksmuseum. De Bacchant van Adriaen de Vries (1556-1626) behoort tot de beste werken van de belangrijkste beeldhouwer die Nederland heeft voortgebracht en waarvan tot op heden werk ontbrak in Nederlandse collecties.

Late Rembrandt trekt ruim half miljoen bezoekers

18 mei 2015 - 10:12

520.698 Bezoekers zagen de tentoonstelling Late Rembrandt tussen 12 februari en 17 mei 2015. Nooit eerder bezocht een dergelijk hoog aantal mensen een tentoonstelling in het Rijksmuseum. Opvallend is dat 81% van de bezoekers afkomstig is uit Nederland. Vorige records stonden eveneens op naam van Rembrandt (1956, 1969, 1991).

Top 10 Geschiedenisleraar 2015 bekend

2 juli 2015 - 10:00

Zeldzaam slavernij schilderij in Rijksmuseum

30 juni 2015 - 15:00

Met ingang van 1 juli, de dag van de nationale herdenking en viering afschaffing slavernij, toont het Rijksmuseum een nieuw bruikleen. Stichting Het Vrouwenhuis in Zwolle leent het Rijksmuseum een vroeg 18de-eeuws schilderij van een onbekende kunstenaar, met daarop een anonieme koopman of plantage-eigenaar, in een omgeving die Suriname of Guyana voorstelt. Op de achtergrond is een tot slaaf gemaakte jongen te zien en enkele koopvaardijschepen. Het Rijksmuseum besteedt met dit bruikleen extra aandacht aan het thema slavernij, een van de vensters van de Canon Nederlandse geschiedenis.

Topstuk beeldhouwer  Adriaen de Vries nieuw in Rijksmuseum

Topstuk beeldhouwer Adriaen de Vries nieuw in Rijksmuseum

29 juni 2015 - 9:30

Ontdek de nieuwe Rijksstudio mogelijkheden

24 juni 2015 - 10:30

Rijksstudio heeft een aantal nieuwe instrumenten gekregen en is nu nog persoonlijker en inspirerender geworden.