Alle nieuwsberichten van het Rijksmuseum.

Lancering internationale Rijksstudio Award 2017

19 juli 2016 - 16:24

Het Rijksmuseum lanceert de derde editie van de Rijksstudio Award op 13 september in Berlijn. Een serie van internationale design-events vindt plaats om de Rijksmuseumcollectie en de Rijksstudio Award 2017 te verbinden met creatieven in diverse steden in Europa en New York.

Nachtwacht van de 16de eeuw naar Eregalerij Rijksmuseum

19 juli 2016 - 11:07

Het 16de-eeuwse meesterwerk Laatste Oordeel (1526-27) van Lucas van Leyden, is vanaf 23 augustus twee jaar lang te zien in de Eregalerij van het Rijksmuseum. Het monumentale drieluik wordt ook wel ‘De Nachtwacht van de zestiende eeuw’ genoemd.

Koninklijke jachthoorn voor Rijksmuseum

12 juli 2016 - 14:07

Rijksmuseum en KPN verlengen langjarige relatie

21 juli 2016 - 13:25

Rijksmuseum en KPN maken vandaag bekend dat zij hun partnership met drie jaar verlengen. KPN steunt als ICT-provider het Rijksmuseum in zijn ambitie om hét vernieuwende, state-of-the-art culturele instituut te zijn in binnen- en buitenland.

Lancering internationale Rijksstudio Award 2017

19 juli 2016 - 16:24

Nachtwacht van de 16de eeuw naar Eregalerij Rijksmuseum

19 juli 2016 - 11:07

Het 16de-eeuwse meesterwerk Laatste Oordeel (1526-27) van Lucas van Leyden, is vanaf 23 augustus twee jaar lang te zien in de Eregalerij van het Rijksmuseum. Het monumentale drieluik wordt ook wel ‘De Nachtwacht van de 16de eeuw’ genoemd. Het schilderij laat zien hoe de doden op de Dag des Oordeels opstaan uit hun graven om hun lotsbestemming te bereiken. Ze worden meegevoerd door lieflijke engelen of door duivelse figuren. Het drieluik is het absolute topstuk van Museum De Lakenhal in Leiden, waar het nog tot 19 augustus te zien zal zijn. Daarna verhuist het naar het Rijksmuseum vanwege de restauratie en uitbreiding van Museum de Lakenhal, die komend najaar naar verwachting zal aanvangen. In het Rijksmuseum is het topstuk verzekerd van een groot en internationaal publiek.

Koninklijke jachthoorn voor Rijksmuseum

12 juli 2016 - 14:07

Een Nederlandse particulier heeft ter gelegenheid van het afscheid van directeur Wim Pijbes de aankoop van een zeldzame zilveren jachthoorn door het Rijksmuseum mogelijk gemaakt. De hoorn werd vervaardigd in opdracht van Koning Willem II als prijs voor de winnaar van paardenraces die op 21 juni 1849 werden verreden op de renbanen van de koninklijke domeinen in Apeldoorn. Maker van de hoorn is zilversmid Johannes Mattheus van Kempen, grondlegger van de beroemde firma 'Koninklijke Nederlandse Fabriek van gouden en zilveren werken J.M. van Kempen & Zonen' te Voorschoten. In binnen- en buitenland werd de zilveren hoorn gezien als een opmerkelijke prestatie.