Museumnacht

Maak een reis door de collectie, dwaal door de zalen, ga op zoek naar jouw favorieten en laat je verrassen door dans, muziek en verhalen.

Kom naar de Museumnacht

Bestel tickets

Dit jaar staat de Museumnacht in het teken van de tentoonstellingen Frans Post en Hercules Segers. Er zijn tours, workshops en een rijk scala aan muzikale sferen. Een nacht om nooit te vergeten...

foto

Tours

Freek Vonk Audiotour

Hoe waarheidsgetrouw zijn de tekeningen in de tentoonstelling Frans Post. Dieren in Brazilië? Luister naar de audiotour van ster-bioloog Freek Vonk en leer meer over de exotische dieren in deze expositie.

 • 19 tot 0.00 uur

Teekentour

Iedereen kan tekenen! Door tekenen leer je beter kijken. En door beter te leren kijken leren we kunst beter te begrijpen. Deze avond staan de Teekentours speciaal in het teken van dieren. Overal in het museum zijn dieren te vinden: op tekeningen, schilderijen en zelfs opgezette dieren uit Naturalis Biodiversity Center! Samen met een van de workshopdocenten (allemaal zelf kunstenaar) wandel je door het museum en krijg je tekentips.

Er worden ook Engelstalige Tekentours gegeven.

 • 19:30 tot 0:00 uur
 • Duur: 30 min

Vaar mee met Frans Post

Frans Post was een van de eerste Nederlanders die ooit in Brazilië is geweest. De kunstenaar reisde in 1636 mee met gouverneur Johan Maurits om het landschap vast te leggen. Post was zo onder de indruk van het land dat hij, ook toen hij weer terug in Nederland was, Braziliaanse landschappen bleef schilderen. Ga in deze rondleiding zelf op ontdekkingsreis en ontdek het Brazilië van Frans Post.

 • 19.30 tot 0.00 uur
 • Duur 30 min
 • Start: 19.30, 20.30, 21.30, 22.30 en 23.30 uur

Kunstenaar voor Kunstenaars

Ontdek tijdens deze rondleiding de landschappen van Hercules Segers, een van de meest intrigerende kunstenaars uit de 17de eeuw. De experimenterende kunstenaar was een grote inspiratie voor veel grote kunstenaars, waaronder Rembrandt. Ga langs zijn mysterieuze berglandschappen, stadsgezichten en ruïnes.

 • 20 tot 23.30 uur
 • Duur 30 min
 • Start 20, 21, 22, 23 uur

Frans Post in Nederlandse Gebarentaal

Beleef de tocht van Frans Post naar Brazilië in het Rijksmuseum en laat je rondleiden door een tour in Gebarentaal!

Frans Post was een van de eerste Nederlanders die ooit in Brazilië is geweest. De kunstenaar reisde in 1636 mee met gouverneur Johan Maurits om het landschap vast te leggen. Post was zo onder de indruk van het land dat hij, ook toen hij weer terug in Nederland was, Braziliaanse landschappen bleef schilderen. Ga in deze rondleiding zelf op ontdekkingsreis en ontdek het Brazilië van Frans Post.

 • 20 tot 21.30 uur
 • Duur: 30 min
 • Start 20 en 21 uur

Workshops

Beestachtige Accessoires

Hoedenontwerpster Berry Rutjes verzorgt een workshop corsage maken. Samen maak je een corsage van vilt in slechts een paar eenvoudige stappen. Doe hem op je jas, aan je tas of op je hoofd. Berry Rutjes is hoedenontwerper to-the-stars en ontwierp o.a. voor Koningin Maxima en enkele ministers. Zij liet zich voor deze workshop inspireren door de dieren in de tentoonstelling van Frans Post.

 • 20 tot 22 uur

Verf met Licht

Met deze lichtstokken verf je in de lucht terwijl er een foto wordt gemaakt. Schilder je eigen naam, een landschap zoals Hercules Segers of een intergalactische versie van de Nachtwacht.

 • 20 tot 0.00 uur

Tekenen met Inkt

Inkt is een oud materiaal waar al eeuwenlang mee geschreven en getekend wordt. Ontdek hoe de Chinezen hun inkt maakten en ga zelf met een inktsteen aan de slag. Creëer met je zelfgemaakte inkt een landschap zoals Segers of teken één van de dieren van Frans Post.

 • 20 tot 0.00 uur

Muziek / Performance

EarthQuake Brassband

Vanavond speciaal uit Brazilië: de Earthquake Brassband. Laat je verrassen door de volle klanken van blaasinstrumenten, het aanstekelijke ritme van trommels en prachtige danseressen.

 • 19.30 tot 19.50 uur

L’Arco Sonoro

Wat is een mooiere plek voor klassieke kamermuziek dan het Rijksmuseum? L'Arco Sonoro speelt stukken van uit de late Renaissance tot de late barok. Ze kiezen het liefst voor de minder bekende, maar zeker niet minder mooie stukken. Geniet van dit ensemble van jonge gespecialiseerde musici onder begeleiding van onder anderen Ton Koopman, Enrico Gatti, Alfredo Bernardini en Michael Chance.

 • 20.15 / 21 / 21:45 uur
 • 3 optredens van 15 min

The Mosquitoes

Kleine wezens worden reuzen in deze performance. Twee enorme muggen bewegen onder het hoge, klassieke plafond.Deze avond staat je een omgekeerde wereld te wachten in de Voorhal in het Rijksmuseum.

Performers: Carolien van Wijngaarden en Maud Beurskens. Muziek: Small Mountain.

 • 20 tot 21.45 uur
 • Duur 15 min
 • Start 20, 20.45 en 21.30 uur

OH Thunder

Oh Thunder brengt een mix van electropop en psychedelica met een spannende visuele show. Hun performance Sweat of the Sun, Tears of the Moon is een samenwerking met grafisch ontwerpster Marta Veludo en gaat over de geheimzinnigheid en rituelen van volksstammen en wonderen uit de natuur.

Afgelopen jaar stonden ze onder meer op Grasnapolsky en Down the Rabbit Hole. Momenteel zijn ze samen met producer Binkbeats aan het toewerken naar een album dat in 2017 uitkomt.

21 tot 21.45 uur

DJ Idelette

Kom je voor een feestje? DJ Idelette is de baas over de dansvloer in de grote entreehal. Deze stoere Rotterdamse is er klaar voor om de rest van Nederland mee te krijgen in haar brede aanbod van de tofste housemuziek. Drink daarbij een lekkere Braziliaanse cocktail en jouw avond kan niet meer stuk.

23 tot 0.00 uur

Voor meer informatie over alle deelnemende musea en ticketverkoop, kijk op Museumnacht Amsterdam