Modern Times

1 november 2014 t/m 11 januari 2015
Philipsvleugel

Zeldzame foto’s van wereldberoemde fotografen zoals Jacques-Henri Lartigue, Lewis Hine, László Moholy-Nagy, Man Ray, Brassaï, W. Eugene Smith, Ed van der Elsken en William Klein zijn vanaf 1 november 2014 te zien in de tentoonstelling 'Modern Times. Fotografie in de 20ste eeuw'. Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling 20ste-eeuwse fotografie uit eigen collectie die het Rijksmuseum presenteert.

Boek nu tickets

Koop een ticket

Met ruim 400 foto’s laat de tentoonstelling de grote ontwikkelingen zien die de fotografie in de 20ste eeuw doormaakte: de opkomst van de journalistieke fotografie, amateurfotografie, kleurenfotografie, mode- en reclamefotografie en fotografie als kunst. Modern Times toont een breed overzicht: van zuiver documentair tot autonoom kunstzinnig. En van Eadweard Muybridge tot Viviane Sassen.

foto2 Zissou opstijgend met zijn zelfgebouwde zweefvliegtuig, Jacques Henri Lartigue, 1910

De tentoonstelling en de bijbehorende catalogus zijn gemaakt door Mattie Boom en Hans Rooseboom, beiden conservator fotografie van het Rijksmuseum.

Van Muybridge tot Sassen

Modern Times beslaat een ‘lange 20ste eeuw’. De vroegste foto’s zijn de bewegingsstudies van Eadweard Muybridge met o.a. een galopperend paard uit 1887, gevolgd door vroege foto’s van George Hendrik Breitner. De meest recente foto’s maakte Viviane Sassen in Suriname in 2013. Haar kleurenfoto’s worden internationaal zeer gewaardeerd. Tot de zeldzame topstukken behoren foto’s van John Gutmann (Olympische duikster), László Moholy-Nagy (Pont Transbordeur), Man Ray’s Peggy Guggenheim, Lartigue’s vroege zelfbouw-vliegtuigjes en Joel Meyerowitz’ Moon Launch.

Vintage

Met de tentoonstelling Modern Times. Photography in the 20th Century treedt het Rijksmuseum voor het eerst naar buiten met fotografie die het de afgelopen tien jaar heeft verzameld. De collectie is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal toonaangevende verzameling die gekenmerkt wordt door de grote hoeveelheid vintage afdrukken. Vaak gaat het om unieke exemplaren waarvan maar één of een handvol originele afdrukken bekend is.

Totstandkoming collectie 20ste–eeuwse fotografie

Het Rijksmuseum heeft een internationale collectie 20ste-eeuwse fotografie bestaande uit in totaal 20.000 werken. De collectie 19de-eeuwse fotografie bestaat uit 130.000 werken. De tentoonstelling Modern TImes is het vervolg op de grote overzichtstentoonstelling in 1996, Een nieuwe kunst. Fotografie in de 19de eeuw.

Openingstentoonstelling Philipsvleugel

Modern Times is de openingstentoonstelling van de vernieuwde Philipsvleugel, de nieuwe tentoonstellingsvleugel van het Rijksmuseum die op 1 november 2014 zijn deuren opent. De tentoonstelling beslaat alle tien tentoonstellingszalen. Modern Times is hier van 1 november 2014 tot en met 11 januari 2015 te zien.

Tentoonstellingscatalogus

catalogus De catalogus onder de titel Modern Times. Photography in the 20th Century, schetst de spectaculaire en ongebreidelde groei van de fotografie in de 20ste eeuw, gebaseerd op meer dan 300 topstukken uit de fotocollectie van het Rijksmuseum. Het boek geeft in twaalf essays een overzicht van de 20ste eeuwse fotografie in al zijn facetten, van pure documentaire tot autonome kunst. De catalogus verschijnt in twee edities.

Verkrijgbaar in de Rijksshop, webwinkel en in de boekhandel.

Baker & McKenzie

Vanaf 2007 is Baker & McKenzie Amsterdam toegewijd sponsor van het Rijksmuseum. Hun bijdrage heeft het Rijksmuseum door de jaren heen in staat gesteld ruim 90 foto’s aan te kopen. In deze verzameling fotografie bevindt zich werk van fotografen als László Moholy-Nagy, Bill Brandt, Robert Capa en Helen Levitt.. Dankzij Baker & McKenzie Amsterdam is het Rijksmuseum in staat gesteld de collectie 20ste- eeuwse fotografie uit te breiden, te behouden en te presenteren aan een groot publiek.

Begunstigers

Baker & McKenzie, het Rijksmuseum Fonds (Familie W. Cordia Fonds, het Paul Huf Fonds, het Johan Huizinga Fonds, het Fonds 1975 en het Stefanie Georgina Alexa Nühn Fonds), de BankGiroLoterij, de Vereniging Rembrandt en de Titus Cirkel hebben het Rijksmuseum de afgelopen 10 jaar in staat gesteld 20ste-eeuwse fotografie te verzamelen.

Te zien in deze tentoonstelling